Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Sex tínedžerov rozdelil Európu na sever a juh
Zdielať na

Sex tínedžerov rozdelil Európu na sever a juh

ŠTRASBURG / Nielen ekonomika, ale aj predstava o sexuálnej výchove detí rozdelila Európu na severanov a južanov. Zatiaľ čo sú europoslanci zo severských štátov k téme sexuálnej informovanosti mladých pomerne liberálni, europoslanci z južných krajín majú prísnejšie postoje. Aj preto zrejme neprešla správa portugalskej europoslankyne Estrely týkajúca sa aj práv na potraty pre tínedžeriek.

Srdce pre deti. Najväčší charitatívny projekt 20. 12. o 20:20 na JOJ

Tlačia nám totalitné praktiky

Voľný prístup k antikoncepcii a potraty vykonávané inkognito. Toto sa snaží v Europarlamente pretlačiť portugalská europoslankyňa, ktorá tým vyvolala vlnu odporu a takmer u všetkých europoslancov sa začali plniť schránky s protestnými listami.

No a proti takémuto návrhu sú aj slovenskí europoslanci. "My si neprajeme, aby niekto cez Európu nám tlačil totalitné praktiky," hovorí Miroslav Mikolášik z Európskej ľudovej strany. Názory medzi severnou časťou Európskej únie a južnou, sú absolútne protichodné.

O sexualite už v škôlkach

Liberálny sever chce od juhu, aby sa konzervatívny prístup k sexualite zmenil. Dieťa sa má o sexualite učiť už v predškolskom veku. A ani potrat by podľa portugalskej poslankyne nemal byť pre tínedžerku problém. Proti je však aj samotný podpredseda Európskeho parlamentu.

"Štáty v Európe sa natoľko líšia, že by to malo byť v kompetencii jednotlivých štátov," myslí si Oldřich Vlasák, podpredseda parlamentu. O kontroverznom návrhu sme sa chceli porozprávať aj so samotnou portugalskou europoslankyňou, vyjadrenie nám prisľúbila jej kancelária avšak po tom, čo jej správa v parlamente neprešla, nám už nikto nebral telefón.

"V Európskom parlamente pri hlasovaní zvíťazil zdravý rozum," hovorí Anna Záborská z Európskej ľudovej strany. Nateraz sa to však nekončí. Europoslankyňa sa vraj nechala počuť, že s podobnými návrhmi ešte príde a bude hľadať u svojich kolegov podporu. Počítajú s tým aj naši europoslanci.

Stiahnutie je malý zázrak

Pôvodný text nelegislatívneho uznesenia o sexuálnom a reprodukčnom zdraví a právach, ktorý vypracoval a prijal výbor Európskeho parlamentu pre práva žien a rodovú rovnosť, parlament neschválil. Toto uznesenie bolo pôvodne predložené na októbrového plenárne zasadnutie, poslanci ho však vrátili výboru na ďalšie prerokovanie.

Text následne prešiel úpravou, po ktorej bol predložený na plenárne hlasovanie počas decembrovej schôdze parlamentu, podstata uznesenia však ostala zachovaná. Keďže poslanci schválili pozmeňovací návrh skupín EPP a ECR, text pôvodného uznesenia bol stiahnutý ako bezpredmetný. "Zamietnutie správy považujem za malý zázrak," uviedla slovenská europoslankyňa Anna Záborská (EPP).

Prirodzené hodnoty majú zmysel

Podľa nej väčšina poslancov tým jasne odmietla zasahovanie do kompetencií členských štátov v otázkach výchovy detí a vykonávania potratov. "Zápas o práva nenarodeného dieťaťa a diskusia o definícií rodiny sa týmto nekončí. Utorkové hlasovanie však ukazuje, že obhajoba prirodzených hodnôt má zmysel," dodala.

Poslankyňa Katarína Neveďalová tvrdí, že pôvodný návrh nebol prijatý pre zavádzanie a demagógiu. "Ľutujem, že správa, ktorá poukazovala na potreby vzdelávania a informovanosti mladých ľudí, aby sa rozhodovali zodpovedne, podporovala ženskú rovnosť a suverenitu rozhodovať sa, bola v Európskom parlamente zamietnutá, a to hlavne pre zavádzajúcu a demagogickú kampaň vedenú krajnou pravicou v parlamente, aj mimo neho," uviedla.

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA/ilustračná

Súvisiace články

Najčítanejšie správy