Jasno
12°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Prvá osemtisícovka na prvý pokus a neplánovane
Zdielať na

Prvá osemtisícovka na prvý pokus a neplánovane

Zdroj: The Daily Telegraph

KÁTHMÁNDÚ / Na svete existuje 14 osemtisícových vrcholov. Deväť z nich leží v Himalájach. Na prvý osemtisícový vrchol vystúpili ako prví francúzski horolezci Herzog a Lachenal, ktorí 3. júna 1950 dosiahli vrchol Annapurny. V utorok uplynulo 64 rokov.

Obrovský úspech

Na prvý osemtisícový vrchol vystúpili francúzski horolezci Maurice Herzog a Louis Lachenal, ktorí 3. júna 1950 vystúpili na vrchol Annapurny (8091 metrov nad morom). Všetkých 14 vrcholov bolo zdolaných za 14 rokov. Posledným pokoreným bola v máji 1964 Šiša Pangma. Prvú osemtisícovku, ktorú zdolali československí horolezci, bola Nanga Parbat. V roku 1971 na ňu vystúpili slovenskí horolezci Ivan Fiala a Michal Orolin.

Na prvej expedícii na Annapurne bolo podľa serveru Horolezecká abeceda pozoruhodné, že expedícia francúzskeho Alpského klubu mala oveľa skromnejšie ciele. Jej úlohou bolo zmapovať prístupové cesty k Dhaulagirí a Annapurne, prípadne vystúpiť na nižšie hory v oblasti. Nakoniec sa Herzogova výprava zmenila na obrovský triumf francúzskeho horolezectva.

Facebook/Reinhold Messner

Výprava, ktorú Francúzi zorganizovali, bola vôbec prvou horolezeckou výpravou do centrálneho Nepálu. Do tej doby krajina neumožňovala aktivity cudzincov. Výstup na osemtisícovú horu priniesol nečakaný úspech.

Zabíjala lavína

Výstup na Annapurnu si na svoje zopakovanie počkal ďalších dvadsať rokov. Rovnakú výstupovú cestu podnikli členovia britskej vojenskej expedície. V tom istom roku k hore dorazila druhá časť Britov s náročnejším cieľom. Dodnes patrí Annapurna k osemtisícovkám s najmenším počtom úspečných výstupov na vrchol.

The Daily Telegraph

Prvý zaznamenaný pokus o zdolanie osemtisícovej hory bol v auguste v roku 1896. Briti Albert Mummery a Norman Collie sa neúspešne pokúsili vyliezť na Nanga Parbat. Mummeryho zabila lavína.

Dve hory, jeden rok

Po úspechu na Annapurne bola ako druhá osemtisícovka zdolaná o tri roky neskôr Novozélanďanom Edmundom Hillarym a Nepálcom Tenzingom Norkejom. Pokorili najvyššiu horu sveta Mount Everest (8848 metrov nad morom). V tom istom roku zdolali aj Nanga Parbat.

Danica Klein

Prvým človekom, ktorý sa postavil na vrcholy všetkých osemtisícoviek, bol taliansky horolezec Reinhold Messner. Svoju misiu dokončil v októbri 1986. V tom čase mal 42 rokov. Všetky veľhory zdolalo dokopy 22 ľudí, medzi nimi aj dve ženy.

The Daily Telegraph

Ženy dobyli vrcholy štrnástich osemtisícoviek za 24 rokov od mája 1974 do mája 1998. Medzi nimi bola Češka Dina Štěrbová spoločne s Američankou českého pôvodu Věrou Komarkovou. V máji 1984 zdolali horu Čo Oju.

Súvisiace články