Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Horolezec sa šesť hodín šplhal z ľadového zajatia
Zdielať na

Horolezec sa šesť hodín šplhal z ľadového zajatia

Zdroj: SITA

KÁTHMÁNDÚ / Skúsený americký horolezec John All spadol v Himalájach do dvadsaťdvametrového prielomu. Pád prežil a zranený sa dokázal zachrániť. Trvalo mu deväť hodín, než sa doplazil k stanu a privolal pomoc. Informácie priniesla americká CNN.

22 metrov voľným pádom

John All nie je žiaden amatér. Štyridsaťštyriročný docent geológie z Western Kentucky University zdolal v roku 2010 najvyššiu horu sveta. Tohtoročný výstup na štvrtú najvyššiu horu Lhotse sa mu stal takmer osudným.

V pondelok 19. mája sa na snehovej pláni prepadol. Podľa svojho odhadu letel približne 22 metrov. Potom sa zastavil. Počas pádu sa mu podarilo zaseknúť do ľadu cepín, pričom si vykĺbil rameno. "Tvár som si rozbil o ľad. Hádzalo ma to na všetky strany," povedal neskôr reportérovi na hoteli v nepálskom hlavnom meste Káthmándú.

Množstvo zranení

Vyliezol na snehovú rímsu a ďakoval Bohu, že nespadol ešte nižšie. "Keď som sa nadýchol, vyšplhal som sa na rímsu a zhodnotil situáciu. Bolo mi jasné, že som vážne zranený a mám dosť veľký problém. Myslel som, že umriem," podotkol John.

Jeho kamera sa akoby zázrakom nepoškodila. Bezprostredne po páde natočil krátke video. Na záberoch je vidieť, ako hlboko spadol.

Váži si život

Pomocou cepínu sa šplhal hore. Dostať sa na povrch mu trvalo šesť hodín. Ďalšie tri hodiny sa plazil k stanu. Zo satelitného telefónu privolal pomoc. Neskôr sa ukázalo, že mal päť zlomených rebier, ruku, vyklbené rameno, vnútorné krvácanie, pomliaždeniny tváre a kolena.

"Zakaždým, čo rozprávam príhodu priateľom, uvedomujem si, aké je úžasné, že som prežil. Vedel som, že tam dole nechcem zostať. Vážim si život," uzavrel John.

V Himalájach bol so skupinou vedcov, ktorí zbierali vzorky snehu, aby mohli študovať úroveň znečistenia a mieru topenia ľadovcov. V Káthmándú zostane John etše pár týždňov, aby sa zotavil. V júni mieri na ďalšiu horolezeckú výpravu do Peru.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy