Skoro jasno
14°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Tragický pád českého horolezca (†32) v Tatrách
Zdielať na

Tragický pád českého horolezca (†32) v Tatrách

TATRY / V sobotu približne o 19-tej hodine zniesli horskí záchranári mŕtve telo českého horolezca. S dvomi kamarátmi liezol vo Vysokých Tatrách v masíve Slavkovskej kopy pod Zbojníckou chatou. Došlo tam k pádu a muž na mieste zraneniam podľahol. Ďalší z trojice uviazol v stene. Obom pomohli profesionáli dostať sa bezpečne dolu.

100-metrový pád neprežil

V sobotu popoludní oznámili náhodní svedkovia prostredníctvom tiesňovej linky 18 300 pád horolezca v dolinke nad Vareškovým plesom. Nachádzali sa na turistickom chodníku vedúcom na Zbojnícku chatu, takže bližšie informácie o zdravotnom stave horolezca nevedeli poskytnúť.

Záchranári OS Vysoké Tatry okamžite požiadali o súčinnosť VZZS. Žiaľ, po spätnom telefonáte medzi lekárom VZZS a svedkami, ktorí sa ponáhľali k postihnutému, sa dozvedeli smutnú správu. Horolezec svoj približne 100 metrov dlhý pád neprežil.

Liezli Puškášovú cestu

Na miesto nešťastia vyrazila 4-členná skupina profesionálnych záchranárov a dvaja dobrovoľní záchranári.

Na horolezeckej túre boli traja českí horolezci, ktorí liezli tzv. Puškášovú cestu na Veľkú Vareškovú strážnicu bez istenia. V miestach prvého výšvihu zatiaľ z nezistených príčin vypadol jeden z nich. Pri páde v kombinovanom teréne si privodil poranenia nezlučiteľné so životom.

TV JOJ/HZS

Súvisiace články

Najčítanejšie správy