Jasno
13°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Skúsený český horolezec Zdeněk Hrubý (†57) zahynul v Himalájach
Zdielať na

Skúsený český horolezec Zdeněk Hrubý (†57) zahynul v Himalájach

PRAHA / Predseda Českého horolezeckého zväzu a jeden z najskúsenejších českých horolezcov Zdeněk Hrubý zahynul v Pakistane. Bol súčasťou českej expedície, ktorá mala v pláne zdolať osemtisícovku Gašerbrum I. novou cestou cez juhozápadnú stenu, informoval dnes Český rozhlas.

Mala ho strhnúť lavína

"Horolezec sa zrútil do rokliny asi 1000 metrov a trvalo dosť dlho, než sa k nemu dostal ďalší člen výpravy. V podstate to bola nešťastná náhoda," povedala pre Český rozhlas hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Johana Grohová. Hrubý zahynul pri pokuse o prvovýstup juhozápadnou stenou na himalájsky Gašerbrum I. (8068 m) v ázijskom Pakistane. Na expedícii s kolegom Markom Holečkom ho pravdepodobne strhla lavína.

Horu sa snažil zdolať už v roku 2011

O spomenutý prvovýstup juhozápadnou stenou na jedenásty najvyšší vrch na svete sa Hrubý s Holečkom pokúšali už v roku 2011, no pre zdravotné problémy staršieho z dvojice svoju snahu vtedy vzdali. Zdeněk Hrubý a Marek Holeček v tomto roku ako prví na svete zdolali alpským štýlom himalájsky vrchol Talung (7349 m). Päťdesiatsedemročný Hrubý za svoju kariéru zdolal 8 osemtisícoviek, vrátane Gašerbrumu I. ktorý zdolal v roku 1997. Získal tiež viacero ocenení vrátane ceny českého klubu Fair play za záchranu života dvoch Poliakov a jedného Španiela počas výstupu na vrchol Dhaulágirí.

Tragická smrť slovenských horolezcov

Príslušníci islamistického hnutia Taliban zaútočili 22. júna na severe Pakistanu na základný tábor pod horou Nanga Parbat a zabili 10 zahraničných horolezcov. Boli medzi nimi aj slovenskí horolezci Peter Šperka a Anton Dobeš. Medzi mŕtvymi cudzincami boli okrem dvoch slovenských občanov aj jeden Američan s čínskym občianstvom, traja Ukrajinci, dvaja Číňania, jeden štátny príslušník Litvy a jeden občan Nepálu. VIAC TU.

Špeciálne spravodajstvo KRIMI PLUS v sobotu o 18:00.

isifa/Lidové noviny/FRANTISEK VLCEK

Súvisiace články

Najčítanejšie správy