Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Majú vaše deti ploché nohy? Slovenskí lekári majú riešenie
Zdielať na

Majú vaše deti ploché nohy? Slovenskí lekári majú riešenie

BRATISLAVA / Lekári z bratislavských Kramárov dokážu zavedením jedinej skrutky zbaviť deti plochých nôh. Dosiaľ náročný operačný výkon, pri ktorom sa kostný štep odoberal z panvy pacienta, nahrádza teda nová a bezbolestná metóda.

Skrutka sa rozpustí

Samko (7) je jedným zo 40-ich malých pacientov, ktorý má v nohe skrutku. "Do dvoch rokov sa skrutka rozpustí. Je vyrobená zo zvláštnej zliatiny a kyseliny mliečnej," hovorí Milan Kokavec z detskej ortopedickej kliniky LFUK  DFNsP Bratislava.

Operačný zákrok je určený pacientom vo veku 7 až 13 rokov a trvá len 15 minút. "Ide o metodiku ktorá je na korekciu flexibilnej plochej nohy.  to je taká, ktorá vyzerá zle, škaredo, ale keď sa dieťa postaví na špičku tak sa dostane do pekného postavenia," hovorí Kokavec.

Tvaruje sa klenba

Lekári z Detskej fakultnej nemocnice na bratislavských Kramároch sú však zatiaľ jediní, ktorí tento zákrok aj vykonávajú. "To sa vlastne z vonkajšej časti nohy medzi dve kostičky pätovú a členkovú vsunie rezorbovateľná alebo kovová skrutka. my máme rezorbovateľnú, dva tri roky pätu drží v normálnom postavení a klenba sa aj pozdĺž tvaruje," opisuje priebeh operácie Kokavec.

To podstatne však je, že tak ako aj v prípade Samka, tento zákrok zbaví malých pacientov bolesti. "On keď bol na boso, tak padla. Nikdy neplakal, vstal a išiel ďalej. Ale veľmi často padal a utekali mu tie členky k zemi," hovorí Samkova mama Denisa Rumanová.
Samko bude mať po zákroku ešte dva mesiace nohu v sadre, potom ho čaká  rehabilitácia a doslova iný život. "No chcel by som chodiť na takewondo, aj iné športy. Tenis, futbal," želá si Samko. Podľa ošetrujúceho lekára mu v tom už nič nebráni.

Súvisiace články