Polojasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Matka Maroša (14) je zúfalá, chlapca chcú odpojiť od prístrojov
Zdielať na

Matka Maroša (14) je zúfalá, chlapca chcú odpojiť od prístrojov

BANSKÁ BYSTRICA / Matka Maroša (14) sa nevie zmieriť tým, že jej syna sa chystajú lekári odpojiť od prístrojov. Po vážnych zdravotných komplikáciách lekári zistili nezvratné poškodenie mozgu a v tejto fáze už podľa nich ide o mozgovú smrť. Podľa zákona musia dieťa odpojiť od prístrojov, no zúfalá matka prosí, aby to ešte nerobili...

Postihnutý od narodenia

Maroš (14) je dieťa s vážnou neurologickou diagnózou postihnuté od narodenia. Má mozgovú obrnu a za sebou aj niekoľko ťažkých operácií. Chlapca previezli do Banskej bystrice po zástave srdca. "Po vyšetrení už bol obraz, že mozog je vážne poškodený, minimálne prúdi krv ním," hovorí Oliver Petrík z Detskej fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici.

"Lekárka povedala, že je klinicky mŕtvy. Ja som sa snažila, aby ostal na prístrojoch," hovorí matka Maroša. Chlapec je momentálne napojený na prístrojoch. Postup je taký, že každých dvanásť hodín jeho stav  posudzuje skupina troch špecialistov. "Pokiaľ sa všetci traja zhodnú, že že je tam mozgová smrť, bude vyhlásený za mŕtveho," hovorí Petrík.

Odpojenie od prístrojov

Lekári rodinu pripravili na to najhoršie. Po vyhlásení mozgovej smrti dieťa musia odpojiť od prístrojov. Postupujú podľa toho čo im určuje zákon. "Ja tento štát nenávidím a jeho systém tiež," hovorí zúfalá matka. "Zákon upravuje situáciu, ak je vyhlásený za mŕtveho nemôžeme ďalej liečiť," hovorí Petrík.

Matke pacienta sa nepáči, že jej štát nedáva možnosť. Nemá na výber a nemôže sa sama rozhodnúť o tom kedy a za akých okolností dieťa odpoja od prístrojov. "Vy ako rodič v tomto štáte nemôžete rozhodnúť, kedy chcete alebo nie," tvrdí matka Maroša.

Súvisiace články