Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
REBRÍČEK. Toto sú najlepšie pôrodnice na Slovensku
Zdielať na

REBRÍČEK. Toto sú najlepšie pôrodnice na Slovensku

BRATISLAVA / Najlepšie hodnotené pôrodnice sú v Trenčíne, v Košiciach a v Čadci. Vyplýva to z tretieho ročníka projektu hodnotenia pôrodníc na Slovensku z dielne Health Policy Institute (HPI) a portálu rodinka.sk Sprievodca pôrodnicami 2013. Do projektu sa zapojilo 50 z 54 nemocníc, svoj názor vyjadrilo 2 149 mamičiek. Posudzovala sa medicínska kvalita, spokojnosť mamičiek ako aj služby.

V celkovom hodnotení najlepšie obstála Fakultná nemocnica (FN) Trenčín a obhájila tak prvenstvo z minulého roka. Druhá v poradí skončila nemocnica Košice - Šaca a trojicu najlepších uzatvára Kysucká nemocnica s poliklinikou v Čadci.

Prvé spomínané zdravotnícke zariadenie skončilo najlepšie aj v hodnotení expertov. "Verím a som presvedčený, že to hovorí o tom, že pôrodnica v Trenčíne je naozaj kvalitná, bezpečná pre ženy a deti," uviedol primár gynekologicko-pôrodníckej kliniky FN Trenčín Peter Kaščák. 

Počet cisárskych rezov narastá

Experti pri svojom hodnotení brali do úvahy desať indikátorov, medzi nimi i počet pôrodov za rok či množstvo cisárskych rezov. Tie majú každým rokom narastajúcu tendenciu. Autori projektu považujú za pozitívne, že sa znížilo percento cisárskych rezov oproti prirodzeným pôrodom u 46 percent pôrodníc.

"Nepriaznivé je však, že sa zvýšil aj počet pôrodníc nad maximálnu hodnotu 32,78 percenta, kde sa v roku 2012 dostalo 16 pôrodníc, dokonca nad hranicu 40 percent sa dostalo päť pôrodníc a jedna z nich, pôrodnica v Nových Zámkoch mala 52,6 percent cisárskych rezov," skonštatovala lekárka Silvia Hnilicová, ktorá sa podieľala na projekte.

Problémový zber dát v pôrodniciach

Za veľký problém Hnilicová označila nedostatočný zber dát v pôrodniciach. Pripomína, že v zahraničí existuje priebežný zber údajov pomocou informačných technológií, čo pomáha vyhodnocovať kvalitu práce a následne ju zlepšovať.

Ako uviedla Katarína Skybová z HPI, v oblasti služieb sa posudzovalo päť kategórií a to príprava na pôrod, možnosť sprevádzajúcej osoby, ďalej možnosti pôrodu a vybavenie pôrodníckeho traktu, návštevy počas šestonedelia ako i bonding a dojčenie.

Podľa Skybovej sa pôrodnice od predchádzajúceho ročníka zlepšili v hodnotení vo všetkých kategóriách služieb. Najhoršie obstála posledná spomínaná kategória, na druhej strane sa najvýraznejšie posunula smerom k lepšiemu kategória pôrodné sály.

Hodnotenie slovenských pôrodníc za rok 2013:

Celkové poradie podľa kvality

1. FN Trenčín
2. Nemocnica Košice-Šaca
3. KNsP Čadca
4. NsP Sv. Jakuba Bardejov
5. UNB Kramáre
6. Vranovská nemocnica
7. NsP Sv. Lukáša Galanta
8. Sanatórium Koch
9. UN Martin
10. UN L. Pasteura Košice, pracovisko Trieda SNP

Expertné hodnotenie

1. FN Trenčín
2. KNsP Čadca
3. NsP Sv. Lukáša Galanta
4. NsP Spišská Nová Ves
5. NsP Sv. Jakuba Bardejov
6. UNB Kramáre
7. Nemocnica Poprad
8. Vranovská nemocnica
9. Nemocnica Košice-Šaca
10. UN Martin

Hodnotenie služieb

1. Nemocnica Košice-Šaca
2. FN Trenčín
3. Sanatórium Koch
4. NsP Sv. Lukáša Galanta
5. NsP Sv. Jakuba Bardejov
6. NsP Dunajská Streda
7. UNB Kramáre
8. UN L. Pasteura Košice, pracovisko Trieda SNP
9. LNsP MUDr. I. Stodolu Liptovský Mikuláš
10. NsP sv. Barbora Rožňava

Hodnotenie mamičiek

1. Vranovská nemocnica
2. Sanatórium Koch
3. Un Martin
4. LNsP MUDr. I. Stodolu Liptovský Mikuláš
5. NsP Sv. Jakuba Bardejov
6. Nemocnica Košice-Šaca
7. VN Komárno
8. Nemocnica Zvolen
9. UNB Kramáre
10. NsP Brezno

ISIFA, ilustračné foto

Súvisiace články