Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zabudnite na hádky pred deťmi! Takto im môžete uškodiť
Zdielať na

Zabudnite na hádky pred deťmi! Takto im môžete uškodiť

BRATISLAVA / Peniaze, účty, práca, výchova detí, chod domácnosti. Existuje asi tisíc dôvodov prečo zvýšiť hlas. Ale zamysleli ste sa niekedy nad tým, ako dokáže hádka zraniť vaše deti?

Psychické zneužívanie dieťaťa

Malý človiečik nikdy nedokáže pochopiť, prečo ocko neľúbi mamu a prečo je mamička na ocka taká zlá. "Toto už môžeme pokojne nazvať psychickým zneužívaním dieťaťa. Najhoršia forma. Žiadne dieťa si nedokáže vybrať jedného rodiča. Má geneticky zakódované,  že si ich potrebuje udržať obidvoch čo najdlhšie pri sebe, pretože potrebuje ich ochranu," hovorí psychologička Darina Štúrová.

Jeden z extrémnych prípadov hádok rodičov o dieťa je prípad, kedy dvaja rozhádaní rodičia sa medzi dverami hádali o dieťa, ktoré si musel vybrať, na koho stranu sa postaví. REPORTÁŽ TU. 

Drámy za dverami

Malé drámy sa však za dverami slovenských domácností odohrávajú takmer každý deň a len málo kto si uvedomuje, ako veľmi tým môže ublížiť svojim deťom. "Môže tam cítiť nejakú neistotu toho, že buď tí rodičia by sa buď rozišli alebo prestali mať radi," hovorí psychologička Romana Váleková.

Pre dieťa je najdôležitejšie zachovanie rodiny a ak cestu nenájdu rodičia, vstupuje medzi nich ako mediátor. Prosí ich o odpustenie a samo chce napraviť chyby, za ktoré sa cíti byť zodpovedné. No práve takéto preberanie zodpovednosti za nás dospelých, ho núti dospieť až príliš rýchlo. "A to je niečo, čo je proti jeho prirodzenému vývoju," dodáva Štúrová.

Poruchy v dospelosti

Deti môžu v dospelosti trpieť vážnymi emocionálnymi poruchami, depresiami, záchvatmi úzkosti, alebo panickým strachom. "Hovoríme napríklad o panických poruchách...," dodáva Váleková.

Riešenie je pritom veľmi jednoduché. Ak to je aspoň trochu možné, hádajte sa mimo svojich detí a nikdy od nich nežiadajte, aby si vybrali jedného z vás. "Ten najväčší jed sú práve takéto veci ako jedy zasadené do duše dieťaťa," dodáva psychologička Darina Štúrová.

Téme sa venuje reportérka Dana Strculová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy