Jasno
12°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Povinné hlásenia detí sú realitou, tu sú pravidlá
Zdielať na

Povinné hlásenia detí sú realitou, tu sú pravidlá

BRATISLAVA / Rodičia majú už tri dni novú povinnosť. Vo februári totiž vstúpil do platnosti zákon, podľa ktorého musia na úrade práce nahlásiť, kto sa stará o ich dieťa. Tých, ktorí tak neurobia, môže doma navštíviť sociálka alebo im môžu siahnuť na prídavky. Okolo nahlasovania je však zatiaľ riadny chaos.

3 roky po februári 2014

"Ide povinnosť nahlásiť medzi 3 - 6 rokom života  úradu prace minimálne jeden raz ako sa rodičia rozhodli starať sa o dieťa," povedal v decembri hovorca ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Michal Stuška. Zodpovední rodičia, dnes telefonovali na úrady práce, no dozvedeli sa, že zbytočne.

"Štyri bude mať? Tak v tom prípade netreba," uviedla pracovníčka na úrade práce v Pezinku. Podľa najnovších informácií ústredia práce sociálnych vecí a rodiny túto povinnosť majú len rodičia, ktorých dieťa dovŕši tri roky po prvom februári 2014.

"Oznamovacia povinnosť sa týka tých detí, ktoré dovŕšia vek troch rokov po 1. februári tohto roka. 4 až 6-ročné deti do tejto skupiny nespadajú," uviedol hovorca Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Peter Zeman.

Výnimku majú rodičia na materskej dovolenke

Výnimku majú aj rodičia, ktorí sú na materskej dovolenke a aj tí, ktorí poberajú rodičovský príspevok do 6 rokov dieťaťa. Chaos na úradoch nastal po komunikácii s ministerstvom. "Ide o výklad zákona, ktorý možno nebol v pravú chvíľu správne pochopený," dodal Zeman.

Ak napríklad vaše dieťa bude mať tri roky v auguste 2014, vtedy vypíšete tlačivo a pošlete ho na úrad práce v mieste svojho bydliska. Tlačivo špeciálne na to určené nájdete na internete. "Buď ho pošlete poštou alebo elektronicky. V prípade, že vlastníte elektronický podpis," dodáva Zeman.

Štát chce mať prehľad

Hoci štát chce mať prehľad o tom, kde sa deti nachádzajú a ako je o ne postarané, zaujímať sa bude až o tie, ktoré dovŕšia tri roky po vstupe zákona do platnosti. Vo vzduchoprázdne ostanú lietať tisícky detí. "K 31.12 2012 sme evidovali 225 425 obyvateľov vo veku 3 až 6 rokov," uviedol hovorca Štatistického úradu SR Marián Jánošík.

Štát sa však  neobáva, že by mohli na povrch vyplávať ďalšie prípady zanedbaných alebo týraných detí akým bol aj utýranej Lucky Hrotákovej. Teraz je vraj už všetko je pod kontrolou.

Odkedy môže byť dieťa samé doma?

Štyri, sedem či desať? Koľko rokov musí mať u nás dieťa, aby mohlo zostať bez dozoru rodičov napríklad samé doma? Zisťovali sme, či túto situáciu rieši zákon. A čím by sa rodičia mali riadiť a ako postupovať, keď dieťa potrebujú na chvíľku nechať doma samé. REPORTÁŽ NÁJDETE TU. 

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy