Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Za málo peňazí viac detí nepribudne
Zdielať na

Za málo peňazí viac detí nepribudne

BRATISLAVA / Odporúčanie o tom, že by sme mali viac rodiť, a Slovensko starlo pomalšie, je síce fajn. Na druhej strane sa ale mamičky pýtajú, čo štát robí pre to, aby mohli rodiť viac a neutekať od detí pre nedostatok peňazí späť do práce. A tak sme sa ministerstva práce pýtali, či sa mamičky nedočkajú zvýšenia materskej alebo iných príspevkov.

Ak by sa plnili sľuby...

Viete, koľko peňazí dostáva žena na materskej? 65 percent vymeriavacieho základu. Teda ak pred tým zarábala tisícku, dostane 650.  Aj to len ak si posledných 9 mesiacov platila odvody do sociálnej poisťovne.

Tieto peniaze ale žena dostáva len 36 týždňov. Materská sa naposledy menila pred dvoma rokmi a ak by sa splnili vtedajšie sľuby politikov, tak už dnes mala byť materská celý rok a dokonca o 10 percent štedrejšia. 

Smer plánuje vlastný návrh

"Tento zámer je v rozpočte do roku 2014 a zatiaľ nepadla úvaha, že by sme tak nemali postupovať," povedala vtedajšia premiérka Iveta Radičová. Splnenie nielen tohto sľubu, ale mamičkám v peňaženkám citeľne chýba.

"No, určite by sa zišlo viac peňazí," hovoria čerstvé mamičky. Tento sľub ale zrejme nesplní ani druhá vláda Roberta Fica. "Neplánujeme takéto zmeny," tvrdí hovorca ministerstva práce Michal Jurči.

Po deviatich mesiacoch materskej padá mamička na rodičovský príspevok. Malá nádej ešte horí pri príspevku na takzvané jasličkovné. Peniaze naň sú totiž z eurofondov, a tak jeho zvýšenie by nezasiahlo štátny rozpočet. Návrh na zvýšenie aspoň na 266 eur tu bol koncom roka z dielne opozičného poslanca. Smer ho ale nepodporil, lebo vraj chystá vlastný návrh.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy