Jasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Deti sú ako špongia. Dávajte si pred nimi pozor na ústa
Zdielať na

Deti sú ako špongia. Dávajte si pred nimi pozor na ústa

BRATISLAVA / Myslíte si, že vás vaše dieťa už ničím prekvapí? Omyl. Totálny šok a hanbu vám môže spôsobiť nečakane v priebehu pár minút a samozrejme na verejnosti. Spŕška vulgarizmov z ich úst je totiž nepríjemnou sprchou pre každého rodiča. Okrem toho, práve tieto slovíčka deti hovoria čisto a dostatočne nahlas.

Veľmi som sa hanbila

"S kočíkom nevedela vyjsť na obrubník, tak hovorí, že do p... ja som skoro odpadla," hovorí redaktorka Veľkých Novín Barbora Jánošová. "Stále mi to opakovala v autobuse, v električke som sa hanbila," tvrdí zase Bratislavčanka.

S takýmto problémom zrejme zápasili alebo zápasia zrejme aj tí najslušnejší rodičia. Možností, odkiaľ si dieťa prinesie vulgarizmy domov, je viac ako dosť, a nemusí to byť vždy škôlka. Striktnými zákazmi a krikom ale problém neodstránite. Dosiahnete presný opak.

Až naprší a uschne...

Pozitívne je to, že ešte stále existujú aj výnimky... "Mne sa to ešte nestalo, nestretla som sa tým," priznáva učiteľka v materskej škole Katarína. Žiaľ, opačných prípadov je viac ako dosť. Trápne situácie neobišli ani jojkárov. Dcérku Barbory Jánošovej napríklad inšpirovala rozprávka o popoluške.

"Minule sme boli v nemocnici, sme tam čakali 3 hodiny v ambulancii. Ona každú chvíľku vyšla na niekoho a hovorí, až naprší a uschne, pitomci. Tak to bolo také nepríjemné," spomína Barbora.

Ignorácia je jeden spôsob

"Keď som na ňu troška pokričal, tak na mňa urobila oči a hovorí, že: pre zmilovanie božie ťa prosím. Pridala aj divadelný afekt," spomína redaktor Veľkých Novín Samuel Migaľ. A ako vulgarizmy deťom vyhodiť z hlavy? Ignorovať ich. Ignorácia je jedna z možností. Ďalšou je presmerovanie pozornosti dieťaťa na iné slovo. Kreativite rodiča sa medze nekladú. Takto to funguje v jednej materskej škole.

"Poviem, že ten jazýček zostane chlpatý, keď to budeš rozprávať aj ďalej. Tak oni sa idú pozrieť pred zrkadlo, či je to pravda," opisuje učiteľka Majka.

Inteligenciu detí netreba podceňovať, vedia presne vycítiť čím upútajú pozornosť. Najschodnejšou cestou je nekonečné vysvetľovanie rodičov o tom, čo je správne a čo nie.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy