Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
S dvojičkami sa roztrhlo vrece, rodí sa ich viac ako v minulosti
Zdielať na

S dvojičkami sa roztrhlo vrece, rodí sa ich viac ako v minulosti

BRATISLAVA / Gratulujeme, budete mať dvojičky! Túto správu si stále častejšie vypočujú aj rodičia na Slovensku. Je dvojičiek v súčasnosti naozaj viac? A ako sa s týmto dvojitým šťastím vyrovnávajú rodičia?

Je ich stále viac

Dvojnásobná radosť, ale i starosť. S dvojičkami sa v súčasnej dobe stretávame naozaj častejšie ako v minulosti. Mamou dvojičiek je aj známa slovenská herečka Kristína Farkašová. Aj ona spozorovala mnoho rodiniek s dvojčatami. "Na našej ulici, ktorá je ale pomerne dlhá, býva päť párov dvojičiek, o ktorých viem," potvrdila.

Aj lekári pozorujú viac dvojičiek ako bolo v minulosti zvykom. "V ambulancii sa starám o vyše sto tehotných žien. Za posledný rok sme mali štyri, ktoré boli tehotné s dvojičkami. Jedna bola po umelom oplodnení a tri po spontánnom," opísala svoje skúsenosti gynekologička Radmila Sládičeková.

Čísla neklamú

Tieto domnienky potvrdzujú aj oficiálne štatistiky. "Za posledných 13 rokov, teda od roku 2000 do roku 2013, sme najviac narodených dvojčiat zaznamenali v roku 2010, bolo to 907, a  najmenej ich bolo v roku 2003 a bolo to 530," povedal hovorca štatistického úradu Marián Jánošík.

Počet dvojičiek na Slovensku sa teda prakticky zdvojnásobil. Vedome spôsobiť prirodzené otehotnenie s dvojičkami možné nie je, ale niekedy sa vajíčko rozhodne rozdeliť na dva plody, aj keď v maternici samé nie je. "Existuje aj takáto šanca. Stalo sa mi, že som najskôr videla trojčatá a o týždeň na ultrazvuku som už zaznamenala štyri plody," potvrdila Sládičeková.

Rodičov si musia deliť

Keď mama nosí pod srdcom dve požehnania, musí sa pripraviť na to, že to nebude mať najjednoduchšie. Musí sa pripraviť na možnosť opuchov, vyšší krvný tlak a s tým spojené ťažkosti. Ako vnímajú detičky, ktoré majú dvojičku, že sa starostlivosť nesústredí len na ne? "Isté obdobie majú obidve deti naraz pocit, že mama je iba ich. Neviete im vysvetliť, že sa narodili dve a že sa musia o mamu podeliť," povedela svoju skúsenosť mamička dvojičiek Petra Dišková.

Ani pre rodičov to nie vôbec jednoduché. "Na plávanie s nami chodí moja mama, pretože plávať s dvoma naraz, to už by som naozaj nezvládla," potvrdila Kristína Farkašová. Samozrejme, mať dvojičky má aj veľké pozitíva. "Je super mať dvojičky, lebo mám naozaj vypracované bicepsy," smeje sa Farkašová. "Dvojičky majú tú výhodu, že majú svojho najlepšieho kamaráta od narodenia pri sebe," doplnila výhody dvoch rovnako starých pokladov Petra Dišková.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy