Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nepodceňujte glaukóm! Katka preň takmer neuvidela dcérku
Zdielať na

Nepodceňujte glaukóm! Katka preň takmer neuvidela dcérku

BRATISLAVA / Vidieť ju rásť. To bolo jediné želanie ženy, ktorá si v piatom mesiaci tehotenstva vypočula strašidelný verdikt lekárov. Glaukóm, alebo zelený zákal, je druhou najčastejšou príčinou straty zraku. Vraj nebolí a človeka nijako neobmedzuje. Najčastejšie sa prihlási, až keď je poškodenie zraku trvalé.

Bála sa, že neuvidí svoje dieťa

Zelený zákal najčastejšie spôsobuje zvýšený očný tlak, ktorý tlačí na nerv a ten postupne odumiera. "Akoby som pozerala na igelit," opísala svoje pocity Katarína, ktorej lekári diagnostikovali toto ochorenie. K tomu sa pridá poloblúkový tmavý fliačik, ktorý nemizne ani keď si oko pošúchate milión krát. Postupne sa  zväčšuje až je z neho malý ostrovček, ktorý neskôr zmizne a prichádza tma.

"Nikdy som nemala problém s očami a odrazu som videla zle," opísala začiatky ochorenia Katka, ktorá je dnes už mamičkou krásneho štvormesačného dievčatka. Správa o akútnej forme glaukómu ju zastihla ešte v tehotenstve a prognózy lekárov vôbec neboli dobré. Ochorenie postupovalo rýchlo. Poškodenie malo byť trvalé.

Dá sa liečiť

Vďaka modernej medicíne sa už ale zelený zákal dá liečiť kvapkami, liekmi a v horších prípadoch aj operáciou. "Toto ochorenie dokážeme stopercentne zastaviť," informoval oftalmológ Pavol Veselý.

Ak dôjde k odumretiu očného nervu, poškodenie je trvalé. Preto je práve pri očiach mimoriadne dôležitá včasná diagnostika. Na bolesť ani únavu sa ale v tomto prípade nespoliehajte. "V sedemdesiatich percentách ide o chronické ochorenie, ktoré nebolí a nijak neobmedzuje," vystríha Veselý.

Nepodceňujte prevenciu

Pomôže iba vyšetrenie u očného lekára. Sú to tri fúknutia do oboch očí, šťukanie joistikom a relatívne smiešnych pätnásť minút, ktoré vám môžu zachrániť zrak. "Ochorenie dokážeme zachytiť v skorých štádiách a poskytnúť takú liečbu, aby sme zabránili vzniku nezvratných zmien," dodal Veselý.

Aj Katka si kvôli diagnóze prežila veľa bezsenných nocí. Našťastie aspoň s relatívne šťastným koncom. "Možno už nebudem vidieť ako pred tým, ale je dôležité že vidím," dodala.

Téme sa venuje reportérka Dana Strculová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články