Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Nechajte si odmerať vnútroočný tlak a odhaľte ochorenie včas
Zdielať na

Nechajte si odmerať vnútroočný tlak a odhaľte ochorenie včas

Zdroj: BriceFR/ilustračné

Rizikovými faktormi zeleného zákalu je najmä vyšší vek, výskyt ochorenia v rodine, vysoký vnútroočný tlak či výrazná krátkozrakosť

Ide o ochorenie, ktoré napreduje a prebieha ticho. Vyústiť však môže až do slepoty, ktorá je nezvratná. Podľa Sylvii Ferkovej z Očnej kliniky Fakultnej Nemocnice s poliklinikou v bratislavskom Ružinove 50 percent pacientov o svojom ochorení ani nevie. "Postupne odumierajú nervové vlákna, zhoršuje sa zorné pole, o čom pacient nevie. Buď dôjde k lekárovi neskoro s tým, že už má rozsiahly výpad zorného pola a zhoršuje sa mu zraková ostrosť alebo sa ochorenie náhodne zistí," uviedla. Preto je podľa jej slov dôležité práve aktívne vyhľadávanie týchto pacientov.

"Svetový deň glaukómu ponúka príležitosť vzdelávať ľudí s glaukómom a vysokým rizikom ochorenia prostredníctvom informovania a poskytovania užitočných tipov súvisiacich s včasnou diagnostikou a vhodným spôsobom liečby," uviedla primárka Erika Vodrážková z Očnej kliniky Slovenskej zdravotníckej univezity v Bratislave.

Rizikovými faktormi zeleného zákalu je najmä vyšší vek, výskyt ochorenia v rodine, vysoký vnútroočný tlak či výrazná krátkozrakosť. Práve vnútroočný tlak je jediným rizikovým faktorom glaukómu, ktorý sa dá ovplyvniť, aj keď k ochoreniu môže dôjsť i pri normálnom vnútroočnom tlaku.

Podľa Ferkovej je však veľké percento pacientov liečených zbytočne práve preto, že vysoký vnútroočný tlak nie je jediným faktorom, ktorý zodpovedá za toto ochorenie. "Keď nameriame vyšší očný tlak, treba urobiť komplexné vyšetrenie. Predovšetkým zmerať hrúbku rohovky, ktorá je dôležitá. Pri hrubej rohovke môžeme namerať falošný vyšší tlak, čiže taký pacient má rovnaký tlak vzhľadom na jeho hrúbku rohovky, čiže je zdravý," vysvetlila.

Glaukóm je globálnou epidemiologickou výzvou a postihuje približne štyri percentá celosvetovej populácie s približne 50 percentami stále nediagnostikovaných prípadov glaukómu. Výskum ukazuje, že do roku 2010 bude približne 60,5 milióna ľudí po celom svete trpieť glaukómom s uzavretým uhlom alebo primárnym glaukómom s otvoreným uhlom. Bremeno choroby, ktoré nesie pacient, spočíva vo vplyve na každodenný život glaukomatika vrátane fyzického, sociologického a duševného zdravia.

Štúdie ukazujú, že pacienti s glaukómom majú o 63 percent vyššie riziko depresie a takmer 35 percent pacientov s novo diagnostikovaným glaukómom sa sťažovalo na prejavy nervozity, úzkosti alebo stresu. Okrem toho môžu mať následky straty zraku v dôsledku nevratného poškodenia očného nervu významný vplyv na nezávislosť jednotlivca, napríklad na schopnosť riadiť vozidlo a vykonávať základné každodenné činnosti pre citlivosť na svetlo, problémy s odleskom, zahmleným videním a problematickým videním na tmavých miestach.

Zdielať na

Najčítanejšie správy