Jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Cukrovkári pozor! Táto choroba je vyliečiteľná, tvrdia vedci
Zdielať na

Cukrovkári pozor! Táto choroba je vyliečiteľná, tvrdia vedci

SAN FRANCISCO / Cukrovka je vyliečiteľná! Pacienti s diabetom prvého typu majú dôvod na radosť. Vedcom sa túto chorobu podarilo vyliečiť u myší. Osvedčila sa im metóda genetickej modifikácie kožných buniek a ich premeny na bunky produkujúce inzulín. Na celý proces im stačili len neuveriteľné dva mesiace!

Koniec inzulínu

Telo si musí poradiť s cukrami a potrebuje na to inzulín. Ten mu zabezpečujú bunky pankreasu, ktoré ho priamo do krvi aj vylučujú. Ak sa tak nedeje, človek je odkázaný na umelý inzulín. Tomu sa však podarilo skoncovať vedcom zo San Francisca. Pre diabetikov prvého stupňa sa tak možno v blízkej budúcnosti stane inzulín minulosťou.

"Ide o veľký krok vpred. Doteraz sme takýto úspech nezaznamenali. Čaká nás ešte veľa prekážok, kým sa nám to podarí aplikovať u ľudí, ale pre milióny cukrovkárov to je svetielko nádeje," upresnil doktor Deepak Srivastava, riaditeľ na Gladstone Institute.

Preprogramovanie na zdravé bunky

Experti sa zamerali na testovanie dvojfázového procesu. Najprv bunky odobrali z kože a dekódovali ich. Následne ich geneticky preprogramovali na nové a hlavne zdravé bunky, ktoré produkujú inzulín. Laboratórne myši sa pri tomto pokuse z cukrovky prvého stupňa úplne vyliečili.

"Dokázali vytvoriť bunku, nie kmeňového, ale odvodeného typu. V tomto prípade vlastnú zvieraciu bunku a transplantovať ju do naspäť do zvieraťa, čím vyliečili cukrovku," dodal doktor.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články