Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Mobilný telefón mi spôsobuje bolesť, tvrdí Jana
Zdielať na

Mobilný telefón mi spôsobuje bolesť, tvrdí Jana

BRATISLAVA / Už ste počuli o tom, že by mobilný telefón mohol niekomu spôsobiť bolesť? Pani Jana z Bratislavy to vraj prežíva opakovane. A nie je jediná. Vo svete sa práve po negatívnych skúsenostiach mnohých ľudí vedci stále snažia zistiť, či používanie mobilných telefónov má vplyv na ľudské zdravie.

Bolesť hlavy

"Keď som začala profesionálne používať mobilný telefón, asi po dvoch mesiacoch mi začalo pískať v ušiach," povedala o svojej skúsenosti Jana.
Odvtedy ale ubehli viac ako tri roky a okrem občasného pískania v ušiach pocítila pred pár dňami aj tupú bolesť.

"Z mobilu, z ktorého som netelefonovala len ležal vedľa mňa, som pocítila magnetickú vlnu. Strašne ma rozbolela hlava," dodáva Jana.

Vedecky potvrdené

Ak sa vám to zdá prehnané až intergalaktické, meraniu elektromagnetického pola pri používaní mobilného telefónu ako i počítača, sa venovali už aj naši vedci. Aj keď mobil je veľkosťou oveľa menší ako počítač frekvencia jeho vyžarovania je 1 000-krát vyššia. A toto sú výsledky vedcov z testov.

"Keď sme ľudí ožiarili takým istým polom ako vyžaruje mobil, ešte aj vyšším, tvrdili že to cítia," uviedol Karol Kováč z fakulty elektrotechniky a informatiky. Vysokoškolský profesor sa elektromagnetickému žiareniu z bežných prístrojov ako sú počítač, mobil, vysávač, rádio či televízor venuje viac ako 20 rokov. Práve tak dlhú dobu už používame mobilné telefóny.

Aká je pravda?

"Keď som začal používať mobil, nosil som ho v púzdre na svojom boku. Keď som ho celý deň nosil, tak som cítil ako ma bok svrbí. Kolegovia mi najprv neverili, ale keď sme pole zmerali, uverili," dodáva Karol Kováč.

Štúdie o  existencii intenzite žiarenia z mobilov sú stovky ani jedna z nich však nepotvrdila priamy vplyv na naše zdravie. "Národná agentúra pre výskum rakoviny, ktorá je inštitúciou spolupracujúcou so Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO), klasifikovala mobilné telefóny ako  prvky ktoré môžu byť karcinogénom, no nie je to dokázané. Zhodli sa na tom členovia plénu vzhľadom na predchádzajúce štúdie a signály. V budúcnosti by mohli uvažovať o tom, že mobilné telefóny vyhlásia za karcinogénne," uviedla riaditeľka kancelárie WHO na Slovensku Darina Sedláková.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

ISIFA

Súvisiace články