Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Za lekárom nemusíte cestovať stovky kilometrov...
Zdielať na

Za lekárom nemusíte cestovať stovky kilometrov...

BRATISLAVA / Keď sa sťahujete, máte toľko starostí, že na mnohé veci úplne zabudnete. Napríklad zmeniť praktického lekára v prípade, že idete pracovať či študovať do iného mesta. Veľa ľudí potom funguje tak, že cestuje stovky kilometrov za svojím starým lekárom alebo sa rovno liečia sami. Možností, ako postupovať, keď ochoriete v inom meste, je ale vždy niekoľko.

Mnohí Slováci nemajú v meste, kde žijú či pracujú, svojho praktického lekára. A preto za ním cestujú desiatky, ba až stovky kilometrov. No vedeli ste, že to vôbec nie je nutné? V každom meste máte totiž na výber hneď niekoľko možností.

1. POHOTOVOSŤ - Jednou z prvých možností, kde vás môžu ošetriť aj bez zdravotnej karty, je pohotovosť. Vaše zdravotné problémy však musia počkať minimálne do štvrtej poobede alebo dokonca do siedmej večer. Pacient môže navštíviť aj urgentný príjem nemocnice, ktorý funguje 24 hodín denne, ale iba v naozaj vážnych prípadoch.

2. LEKÁRSKA SLUŽBA PRVEJ POMOCI - Málokto však tuší, že najmä vo väčších mestách funguje aj denná pohotovosť. Ľudia ju zvyknú volať aj žurnálna služba. "Lekárske služby prvej pomoci zazmluvňujú Vyššie územné celky. Čiže každý VÚC má na svojom webovom sídle zoznam lekárskych služieb prvej pomoci," vysvetlila hovorkyňa ministerstva Zuzana Čižmáriková.

3. CUDZÍ LEKÁR - Ošetriť cez deň vás však môže akýkoľvek lekár. Ten si totiž peniaze za zdravotné ošetrenie môže pýtať od vašej poisťovne. Stačí pritom obvolať lekárov a opýtať sa, či majú na vás čas. Aj podľa zákona Vás lekár nemôže odmietnuť vyšetriť. 

4. POISŤOVŇA - Ak však nebudete mať to šťastie na ochotného lekára, mohla by vám pomôcť vaša poisťovňa. "Poistenci sa môžu obrátiť na zdravotnú poisťovňu, ktorá im poradí zmluvného lekára v danom meste a tiež majú túto informáciu zverejnenú na internetovej stránke," potvrdila hovorkyňa zdravotnej poisťovne Petra Balážová.

5. MOBIL - V modernej dobe môže majiteľom smartfónov pomôcť aj mobilná aplikácia. Tá vyhľadá najbližšiu pohotovostnú službu vo vašom okolí.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články