Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Hádky rodičov posielajú deti na psychiatriu, tvrdí odborník
Zdielať na

Hádky rodičov posielajú deti na psychiatriu, tvrdí odborník

BRATISLAVA / Prípad chlapca, ktorý mal po rozchode rodičov tráviť čas striedavo raz u matky a potom u svojho otca, poznáte. Pre nezhody rodičov ale skončil na psychiatrii. Práve to sa stane, keď sa rodičia nevedia dohodnúť. Najhoršie na tom je - že v prípade takzvanej striedavej starostlivosti - nejde o výnimočný prípad.

Chlapec sa zatvoril v izbe

Srdcervúci boj sa začal okolo pol jedenástej dopoludnia. Nepomáhalo ani dohováranie kurátorky.Chlapec sa zatvoril v izbe a odmietal otvoriť dvere. Nechcel odísť na niekoľko dní k matke.

Oslovili sme odborníčku, ktorá chlapca nepozná. Rozhovorila sa, akoby na mieste bola s nami a všetko videla. Je teda zjavné, tento prípad nie je ojedinelý a v praxi sa podobné veci dejú veľmi často.

Nehovoriť o tom druhom hanlivo

"Sa to stáva aj po rozvodoch, že dieťa nie je dostatočne pripravené na to, aby išlo k druhému rodičovi," opisuje Adriana Havašová z OZ pre ohrozené deti. Dostatočne pripraviť znamená nielen zbaliť mu ponožky, nohavice a pyžamo, ale pripraviť ho aj psychicky.

"Nemalo by dochádzať k tomu, že jeden partner sa vyjadruje hanlivo o tom druhom, pehovára to dieťa, ze u mňa ti bude lepšie," dodáva Havašová. Ak rodičia pravidlá nedodržiavajú, nekomunikujú, robia si naschvály a nevedia sa dohodnúť, porušujú zákon.

Problém je, že otec tvrdí, že sa matka k synovi zle správa. O tom, či má otec pravdu musí rozhodnúť sud. V praxi platí, že sa ak sa na výmene nedohodnú rodičia, nepomôže im ani súdne rozhodnutie.

Pripojte sa k nám. Pomôžme týraným deťom na Slovensku. Ďakujeme!

ISIFA

Súvisiace články