Jasno
15°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Najlepšia školská taška? Na kolieskach, radí lekár
Zdielať na

Najlepšia školská taška? Na kolieskach, radí lekár

BRATISLAVA / Viete ktorá je tá správna? Hovorím o školskej taške pre naše ratolesti. Kým deti si ju vyberajú podľa farby a vzoru, ortopédi kladú dôraz na ich tvar. Pri zlom nastavení remencov totiž môže mať bolesti chrbta už aj malý prváčik.

Čo rozhoduje?

10-ročný Šimonko začiatok školského roka absolvuje už štvrtý krát, potrebuje však novú školskú tašku. Predchádzajúce dve mu už doslúžili.

"Keď som bol prvák mal som tašku, ale o rok sa mi už prestala páčiť," prezradil školák. A tak sme sa vybrali do obchodu. A čo je pre školáka pri výbere tašku najdôležitejšie? "Aby mala hlavne dobrý vzor," dodáva Šimon.

Nenechávajte to na deti

Toto je odpoveď detí. Ortopéd však prízvukuje, taška musí byť aj anatomicky dobre tvarovaná, ako napríklad táto. "Mäkká vložka je pre mňa dôležitá skôr z pohľadu komfortu. Ale nenahradí to rodičov. Mali by deťom nastaviť popruhy na školskej taške tak, aby záťaž bola rovnomerne nastavená na obidve strany. Aby bola záťaž rozložená rovnomerne," radí ortopéd Tomáš Jakubík.

Taktiež by mala taška kopírovať chrbát, keďže sú deti v školskom veku ešte vo vývoji. Časom totiž môžu trpieť na deformačné ochorenia, akými je napríklad skolióza. Hoci je taška jednou z najdrahších položiek zo základnej školskej výbavy, rodičia najčastejšie nechávajú výber na ich nových majiteľov.

Pomôžu kolieska

"Hlavne pri prvákoch nechávajú rodičia výber na deti, aby mali zážitok," hovorí asistentka predaja Monika. "Ja idem do prvej triedy a vybral som si tašku sám. Tašku mi vybrala maminka a ja som si vybrala farbu," prezrádzajú školáci. Neskôr však malej Emke rodičia museli kúpiť novú. Dôvod? "Je pre mňa veľká a priťažká," dodáva Emka.

A práve tým, že mávajú školáci veľmi ťažké tašky sa stále viac rozvíja trend tašiek na kolieska. "Školské tašky sa podobajú tým cestovným. Tá záťaž je už len v ťahaní," hovorí ortopéd. Ako dodáva, je to pre deti najzdravšia alternatíva.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články