Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Na platy učiteľov peniaze nie sú, na štadióny áno...
Zdielať na

Na platy učiteľov peniaze nie sú, na štadióny áno...

BRATISLAVA / Rovných 45 miliónov eur v priebehu desiatich rokov chce zaplatiť slovenská vláda za obnovu a výstavbu futbalových štadiónov. Čo je však zarážajúce, podpora športu spadá pod ministerstvo školstva. Teda ten istý rezort, ktorý iba nedávno nesplnil požiadavky učiteľov na zvýšenie platov, či zlepšenie vybavenia škôl. S odôvodnením, že nie sú peniaze. Zisťovali sme, kde sa zrazu našli na štadióny a ako to vnímajú učitelia.

Futbalové stánky budú krajšie

Futbal je na Slovensku najrozšírenejším športom a slovenské štadióny sú v žalostnom stave. Preto je rekonštrukcia súrne potrebná! Takto argumentovali funkcionári Slovenského futbalového zväzu a vláda súhlasila. "Vláda rozhodla o tom, že po dobu desiatich rokov bude sumou 4,5 miliónov eur podporovať rekonštrukciu, prípadne výstavbu futbalovej infraštruktúry," konštatuje Juraj Čurný, hovorca SFZ. "Toto rozhodnutie v praxi znamená, že 20 štadiónov na Slovensku bude zmodernizovaných a zrekonštruovaných v priebehu 10 rokov a jeden štadión bude postavený," vysvetľuje hovorca Ministerstva školstva SR Michal Kaliňák"Príspevok štátu bude výhradne určený na futbalovú infrašktruktúru, sedadlá, tribúny, vyhrievané trávniky, niečo, čo slúži k zlepšeniu komfortu divákov a samozrejme aj hráčov," dodáva Juraj Čurný, hovorca SFZ.

Učitelia sa na vládu hnevajú

Dlhodobý celoslovenský program navrhol futbalový zväz. Štát prispeje maximálne 60 percentami. "Doplniť tie investície by mali samosprávy, resp. mestá, ktoré sú v drvivej väčšine majiteľmi štadiónov. Takisto by sa na tejto rekonštrukcii mali podielať aj futbalové kluby," tvrdí Juraj Čurný.

Z radov učiteľov sa ozývajú rozhorčené hlasy - ako to, že na splnenie našich požiadaviek sa peniaze nenašli a na futbal áno?  "Rezort školstva, tak ako avizoval, zvýšil platy pedagogických a nepedagogických zamestnancov v tomto roku o 5 percent,"  poznamenáva hovorca Ministerstva školstva SR Michal Kaliňák. "Áno, platy sa zvýšili o 5 percent pre rok 2013 okrem pedagogických zamestnancov vysokých škôl. Ale naša požiadavka bola navýšenie platov pre všetkých zamestnancov o 10 percent! A o to sa usilujeme aj naďalej. Keďže sa začínajú nachádzať prostriedky na futbalové štadióny, tak by sa mali nájsť aj pre školstvo," kontruje Pavel Ondek, predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva. "Stavať to tak, že ak dáme na štadióny, nebude na iné, sa mi zdá ako lacná demagógia," oponuje Juraj Čurný, hovorca SFZ.

Úradníci majú ešte viac šetriť

Sľúbené peniaze v tejto chvíli ešte nie sú. Majú ich ale nazbierať rezorty, šetrením, napríklad na konferenciách, či služobných cestách. "Pôjde o vnútorné úspory na pôde všetkých ministerstiev," tvrdí hovorca rezortu školstva Michal Kaliňák.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy