Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Futbal dostane od štátu milióny. Na rekonštrukciu schátralých štadiónov
Zdielať na

Futbal dostane od štátu milióny. Na rekonštrukciu schátralých štadiónov

BRATISLAVA / Na dnešnom rokovaní vlády sa ministri zaoberali aj financovaním rekonštrukcie, modernizácie a budovania ligových futbalových štadiónov na roky 2013 - 2022. Predkladateľom materiálu s rovnakým názvom bol minister školstva, vedy, výskumu a športu Dušan Čaplovič. Vláda materiál schválila a uložila podpredsedovi vlády a ministrovi financií Petrovi Kažimírovi zabezpečiť v štátnom rozpočte finančné prostriedky 4,5 milióna eur ročne na modernizáciu, a to každoročne do 31. marca až do roku 2022. Tento projekt sa však netýka výstavby Národného futbalového štadióna, o ktorom sa už niekoľko rokov hovorí.

Na rekonštrukciu  "musia" dať peniaze aj samosprávy 

Zámerom predkladaného materiálu je, aby Slovenský futbalový zväz ako najväčšia športová organizácia na Slovensku zastrešil z pozície hlavného garanta financovania rekonštrukcie ligových futbalových štadiónov, a to najmä v krajských mestách a tradičných baštách slovenského futbalu. Na financovaní tohto zámeru sa budú podieľať futbalové kluby maximálne do 10 - 15 % rozpočtu na štadión.

Zvyšok finančných prostriedkov bude zo štátneho rozpočtu a od samosprávy v pomere 60:40. Zrekonštruované ligové štadióny bude potom SFZ na stanovenú dobu (15 - 20 rokov) bezodplatne využívať na organizáciu zápasov reprezentačných mužstiev SR vo všetkých vekových kategóriách.

Na štadiónoch sa nebude hrať iba futbal

"Ide o 21 slovenských štadiónov, ktoré nebudú slúžiť len futbalu, ale aj na iné účely, či sú to koncerty, alebo rôzne športové podujatia. Budú to v prvom rade štadióny v krajských mestách, štadióny ligových mužstiev a, samozrejme, aj v 'druholigových' mestách. Ministerstvo financií nájde prostriedky na to, aby ročne na tento účel vyčlenilo 4,5 milióna eur.

Podľa môjho názoru sa s rekonštrukciami začne na budúci rok. Malo by to byť tak, že prioritne dostanú peniaze v mestách, ktoré majú potenciál hrať v európskych pohárových súťažiach. Chceme, aby sa naše štadióny podobali tým v Európskej únii, napríklad v Nemecku. Ja osobne by som do športu investoval stále viac a viac, pretože to sa vracia," povedal splnomocnenec vlády pre mládež a šport Dušan Galis.

Šanca pre slovenské firmy

Minister financií SR Peter Kažimír prezradil, že idea projektu vznikla na pôde Slovenského futbalového zväzu. Modernizácia štadiónov by mala priniesť zvýšenie zamestnanosti, Kažimír si želá, aby sa na projekte zúčastnili predovšetkým slovenské firmy. "Verím, že sa účasti na projekte nezmocnia veľké nadnárodné spoločnosti. Mali by sme skôr pomôcť remeselníkom. Rekonštrukcie si vyžiadajú malé remeselnícke práce, práce s kovom či stavebníctvo. Práve tieto sektory teraz potrebujú pomoc," uviedol dnes šéf rezortu financií.

"Za ostatných pätnásť až dvadsať rokov štát, súkromníci ani zväzy nedali do infraštruktúry veľa peňazí. Dúfam, že verejnosť ocení, že by sa to malo sústrediť najmä mimo hlavné mesto," zdôraznil Peter Kažimír.

"Celý projekt bude mať v rukách SFZ a viem, že ten podpísal zmluvu aj so ZMOS-om. Žiadny štadión nie je predmetom priamej podpory vlády, projekt je len vecou nášho zmluvného vzťahu so Slovenským futbalovým zväzom," dodal minister financií, ktorý musí na desaťročný projekt nájsť 4,5 milióna eur ročne.

Národný štadión stále v hmle...

Súčasťou rokovania vlády nebola podpora projektu výstavby Národného futbalového štadióna (NFŠ) v Bratislave. Vláda má záujem na tom, aby bola výstavba NFŠ financovaná zo súkromných zdrojov. "Zdôrazňujem, že nejde o žiadny luxus. Pôjde o modelové typy štadiónov, ktoré v dvoch prípadoch budú spĺňať podmienky UEFA, aby sa tam mohli organizovať medzištátne zápasy," dodal Peter Kažimír. Minister financií SR hovoril o štadióne v Žiline, ktorý trápi najmä okolie a parkovacie plochy v jeho blízkosti a o Štadióne Antona Malatinského v Trnave, ktorého rekonštrukcia sa začne na jar. Ďalej ide o výstavbu jedného štadióna v Košiciach. Okrem toho sa budú rekonštruovať či modernizovať štadióny v Prešove, Nitre, Trenčíne, Banskej Bystrici, Dunajskej Strede, Leviciach, Prievidzi, Dolnom Kubíne, Topoľčanoch, Zvolene, Zlatých Moravciach, Ružomberku, Senici, Myjave, Podbrezovej, Humennom, Bardejove a Poprade.

Téme sa ďalej venuje reportér Richard Juriš. INFORMÁCIE ONLINE TU. 

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy