Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zvieratá sa v horúčavách správajú rozumnejšie ako ľudia
Zdielať na

Zvieratá sa v horúčavách správajú rozumnejšie ako ľudia

BRATISLAVA / Na Slovensku v nedeľu padlo sedem teplotných rekordov! To je dosť veľký dôvod na zvýšenú opatrnosť pred slnkom a teplom. Po rady ako to zvládnuť v zdraví, sme vyrazili k divým zvieratám. Tie majú inštinkt na prežitie mimoriadne silný.

Aj bez rady odborníkov

Na slnko si medzi jedenástou a treťou trúfnu iba žirafy, zebry a ťavy. Na extrémne teploty sú totiž zvyknuté, ale európske zvieratá nie. Keď slnko páli najsilnejšie, prepínajú na úsporný režim. Inštinktívne vyhľadajú najchladnejšie miesto vo výbehu a snažia sa nehýbať. Najlepšie vôbec. "Aktívne sú najviac skoro ráno a potom až neskoro večer," hovorí vedúca zoologického oddelenia Silvia Pirošková. Zvieratá to aj bez rady odborníkov dokonale ovládajú. Ľahké jedlo, pobyt v tieni a ak je aj napriek tomu teplo neznesiteľné, ochladia sa močarine, v jazere alebo pod sprchou.

Vypije aj celú vaňu

Alebo na ochladenie využijú vlastné telo! Pštros si z krídel dokáže urobiť vejár. "Väčšina vtákov sa tak ochladzuje," prezradila Silvia Pirošková. Ale najdôležitejšia je voda! Telo sa jej pri vysokých teplotách zbavuje rýchlo a oni vedia, že musia piť pravidelne a viac, ako sú zvyknuté. "Pokiaľ sú takéto teplá, zubor dokáže vypiť za jedeň aj celú vaňu,"  hovorí Robert Kondrik, inšpektor chovu zvierat. Orangutan asi 3 litre. Ako my. vodu, riedený džús, nesladený čaj a  tiež pije z fľaše. "Normálne si ju otvoria a napijú sa, takže majú dostatok tekutín,"

Téme sa venuje reportérka Dana Strculová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

isifa

auburnxc

Ltshears - Trisha M Shears

Súvisiace články