Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Plesne, zatuchlina, prach. Vyčistite klimatizáciu po zime
Zdielať na

Plesne, zatuchlina, prach. Vyčistite klimatizáciu po zime

BRATISLAVA / Stále teplejšie dni už mnohých z nás prinútili zapnúť si v aute klimatizáciu. Niektorých možno prekvapilo, že vôbec nechladí, alebo že nepríjemne smrdí. A tak sme pre vás zisťovali, ako sa o klimatizáciu starať a či si ju môžete vyčistiť sami.

Sezóna čistenia klimatizácie

V autoservisoch práve vrcholí sezóna výmeny pneumatík a už onedlho začína ďalšia sezóna, čistenia klimatizácií. "Mali sme už pár áut, čo došli na dezinfekciu a výmenu klimatizácií a bolo to také že dosť špinavé," hovorí automechanik Ľuboš.

Vzduch z nevyčistenej klimatizácie po zime nielen páchne, ale môže obsahovať aj čiastočky plesní, peľov a prachu. Preto treba vymeniť zanesený filter. za rok sa na ňom totiž nazbiera množstvo špiny.

Dezinfekcia a výmena tohto filtra stojí v servise približne 30 €. "Keď rátam, že ten sprej ma stojí 6,50 a filter do 10 eur, tak ja si to sám viem spraviť za 16-17 eur," hovorí jeden z vodičov. Servisáci však doporučujú domáce čistenie len technicky zdatným vodičom.

Ak nie ste technický zdatný, urobíte viac škody

Kto nevie, kam nastriekať sprej, môže si urobiť viac škody ako úžitku. "Ak to vystrieka mimo výparníka, tá tekutina sa môže usadiť niekde v prieduchoch, prípadne stečie na elektroniku a spôsobí skrat a môže fakt vážne poškodiť auto," hovorí zástupca autoservisu Vladislav Berkovič.

Či už sa rozhodnete pre pomoc profesionálov alebo si to urobíte svojpomocne, určite na čistenie nezabudnite. Celkovú revíziu klimatizácie by ste mali absolvovať každé dva roky. Spolu s výmenou chladiacej zmesi vás to bude stáť asi 50 eur. 

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články