Oblačno
18°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Pozor na alkohol pred jazdou! Nespoliehajte sa len na testy
Zdielať na

Pozor na alkohol pred jazdou! Nespoliehajte sa len na testy

SLOVENSKO / Piť či nepiť?! To je otázka. Dať si za pohárik na Veľkú noc je u nás akousi tradíciou. Žiaden problém, pokiaľ sa nechýstáte za volant. Slovenskí policajti sa už začiatkom týždňa nechali počuť, že počas sviatkov zvýšia na cestách kontroly a ich hlavnou zbraňou budú dychové merače. Niektorí špekulanti vymýšľajú spôsoby, ako si alkohol v dychu svojpomocne zmerať. Zisťovali sme či to funguje.

Nespoliehajte sa na výpočty

Každý jeden vodič má na výber. Buď si po konzumácii alkoholu nesadne za volant celý deň, ale sú aj takí, ktorí sa spoliehajú na vlastné výpočty a vzorce, ktorých je aj na internete habadej.

"Ja by som neodporúčala sa spoliehať na tieto výpočty, pretože každý organizmus ten alkohol spracuváva úplne ináč," povedala hematologička MUDr. Mária Grullingová. Internetové výpočty a odhady nemusia byť presné. Marek mal za úlohy vypiť 4 poháre bieleho vína a Juraj zase tvrdý alkohol.

Karta sa neskôr otočila

To všetko za tri hodiny od 9tej hodiny večer. Po prvom pohári bieleho vína nameral Marek 0,7 promile, zatiaľ čo Juraj nafúkal 0,1 promile. Spočiatku z vína nafúkal viac ako z tvrdého. No potom sa karta obrátila.

Figuranta Mareka sme zobudili ráno o štvrtej, nafúkal 0,0 promile. Marek, ktorý pil tvrdý alkohol o ôsmej hodine ráno nafúkal takmer 0,7 promile. 

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články