Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Jazda na zimných gumách je nebezpečná. Prezujte
Zdielať na

Jazda na zimných gumách je nebezpečná. Prezujte

SLOVENSKO / Záhradkári sa už naplno venujú svojmu kráľovstvu a zvýšenú pozornosť jari, by teraz mali venovať aj vodiči. Začína sa čas prezúvania áut! Niektoré servisy už hlásia nápor záujemcov a na výmenu zimných pneumatík za letné sa dokonca musíte objednať vopred!

Vyššie riziko šmyku

Zima je už minulosťou, preto treba svoje auto pripraviť na blížiace sa leto. Prvou najdôležitejšou vecou, na ktorú by sme mali myslieť, je výmena pneumatík za tie letné. Ak tak neurobíme, ohrozujeme tak nielen seba, ale aj bezpečnosť ostatných účastníkov cestnej premávky.

"Zimné gumy v takýchto vyšších teplotách majú veľmi zlé jazdné vlastnosti. Obsahujú mäkkú zmes, na slnku a zmäknutom asfalte, sa dostávajú rýchlo do šmyku," upresňuje Stanislav Sklenica, automechanik. 

Keď začne pršať, zimné pneumatiky pri vyšších teplotách zle odvádzajú vodu. Ak sa niekto chystá na dlhšiu cestu, určite ich treba pred ňou vymeniť, takáto jazda by bola veľmi nebezpečná.

Je dôležité, nájsť si čas

Na výmenu pneumatík je lepšie si vopred dohodnúť konkrétny termín a čas, ak sa nemôžeme dostaviť, je vhodné do servisu zavolať a dohodnúť iný deň, aby nevznikal prestoj a ostatní zákazníci boli rýchlejšie vybavení. V servise sa dá dohodnúť aj na skoršie ranné termíny alebo poobede po pracovnej dobe.

V niektorých štátoch je zakázané jazdiť v lete na zimných pneumatikách. Ak spôsobíte dopravnú nehodu na nevhodných gumách, poisťovňe vám to môžu určiť ako spoluúčasť a vyjde vás to v konečnom dôsledku oveľa drahšie.

"V servise sa zdržíte približne 20 - 30 minút. Záleží od typov kolies, či ide o hliníkové alebo plechové kolesá. Ceny sú tento rok podobné ako ten minulý, pohybujú sa okolo 25eur," uzatvára Stanislav Sklenica.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články