Skoro jasno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Obrázky na cigaretách. Na Slovensku možno až o tri roky
Zdielať na

Obrázky na cigaretách. Na Slovensku možno až o tri roky

MAĎARSKO / Maďarskí fajčiari sa už musia pozerať na ochorenia, ktoré tento zlozvyk môže spôsobiť. Tamojšia vláda pristúpila k označovaniu cigaretových škatuliek nielen varovnými nápismi, ale aj hrôzostrašnými fotografiami.

V Maďarsku je označovanie škatuliek cigariet tzv. hrôzostrašnými obrázkami povinné. U nás, v Českej republike ani v Rakúsku to stále neplatí. Na cigaretách sa nachádzajú fotografie nádorových ochorení alebo snímky ultrazvuku ešte nenarodených detí.

Tržby to neznížilo

Sú tam preto, aby fajčiari pri každodennej cigarete mali pred očami to, čo spôsobujú sebe a svojmu okoliu. "Zákon hovorí, že je potrebné na škatuľky umiestňovať takéto fotografie. Avšak na tržbách za cigarety sa to neprejavilo vôbec," hovorí predavačka Bettino.

V maďarských obchodoch predajcovia škatuľky s cigaretami zámerne ukladajú do regálov tak, aby škaredé fotografie neboli vidieť. Zákazník tak vidí len varovné nápisy. "Určite ten obrázok má väčšiu výpovednú silu a tie písmenká vlastne nikto nečíta...," uviedla psychologička Monika Longauerová. Fajčiari sú však vynaliezaví a tak si kúpia tabatierku a cigarety si preložia do nej. Tým pádom sa zbavia krabičiek so škaredými obrázkami.

Na Slovensku zrejme od roku 2016

V Rakúsku sp cigaretoví škatuľky označované zatiaľ len varovnými nápismi tak ako u nás. V Česku je to rovnako.Obrázky na cigaretových škatuľkách by mali byť na Slovensku povinné od roku 2016. "Čo sa týka obrázkov na cigaretových škatuľkách, tak táto legislatíva je Európskou úniou odporúčaná od roku 2016, čiže stále máme ešte čas," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková.

Téme sa venuje reportér Rasťo Striško. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články