Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Syndróm vyhorenia. Aby práca nebola prekliatím...
Zdielať na

Syndróm vyhorenia. Aby práca nebola prekliatím...

BRATISLAVA / Pracovný stres, vysoké nároky, strach o zamestnanie - na plné obrátky dnes funguje veľa ľudí. Ak sú však tie obrátky dlhodobo príliš vysoké, jedného dňa môže človek jednoducho vyhorieť. Syndróm vyhorenia je nepríjemným ochorením. Pozrite si príbeh Mateja, ktorý bol vrcholovým manažérom, keď ho tento syndróm postihol.

Máte "blbý deň" častejšie ako vaši známi, či kamaráti? Mať ho niekoľkokrát za týždeň je hotové peklo a môže ísť o príznaky blížiaceho sa syndrómu vyhorenia. To sa pritrafilo aj Matejovi, ktorý bol vrcholovým manažérom. Behal po celom svete od svitu do mrku, až prišiel koniec. "Mozog bol už tak vyťažený, že vypol. Jednoducho som omdlel, mal som výpadky strachu," hovorí Matej. 

Vyšiel na ulicu a mal z toho stres

Zrazu sa jeho život a kvôli prepracovanosti sa stal invalidom. "...Ja som ďalej nebol schopný pracovať. začal som mať absolútnu sociálnu fóbiu. Nebol som schopný vyjsť na ulicu bez toho, aby som nemal z toho stres, " hovorí.

Zachytil ho syndróm vyhorenia, ktorý je vážnou diagnózou súčasnosti. "Je to stav úplného emocionálneho a fyzického vyčerpania súvisiaceho predovšetkým s prácou," uviedol pracovný psychológ Matúš Bakyta. Syndróm vyhorenia neprichádza hneď. Trvá to roky, pokým sa syndróm vyvinie. "Človek už jednoducho nemá ten zápal pre tú prácu, keď už tá práca ho obťažuje," dodáva psychológ.

Najčastejšie sa to týka ľudí, ktorí pracujú s inými ľuďmi. "Taký najjednoduchší prípad človeka je hysterická kričiaca učiteľka na základnej škole, ktorá proste stratila nervy a už má toho plné zuby. Jej práca je nedocenená spoločensky aj finančne," hovorí Bakyta.

Bezmocnosť, odcudzenie...

Ľudia so syndrómom vyhorenia majú pocit, že už nemajú iným čo viac dať. Sprevádzajú ich pocity bezmocnosti, odcudzenia a pocit, že nedosiahli žiadané výsledky a to čo dosiahli je bezcenné. "Človek viac dlhodobo energie zo seba vydáva, ako prijíma," hovorí pracovný psychológ. Dôležitá prevencia je vyvažovanie rolí. "V tej práci by mal získať nejaký pocit uspokojenia, že sa obetuje, obetuje a že ho tam ždímajú," dodáva Bakyta. 

Psychológovia varujú, aby sme dodržiavali všetky zdravotné komponenty v rovnováhe. Sú štyri a sú nimi fyzické, sociálne, intelektuálne a spirituálne komponenty. "Keď niekto pracuje fyzicky tak skôr nech si odpočinie intelektuálne,. Keď je to hlavou tak skôr povedzme ísť okopať záhradu alebo ísť si zahrať futbal," tvrdí Bakyta.

Téme sa venuje reportér Laco Ďurkovič. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články