Oblačno
14°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Deti a tablet? Pracujú s ním už aj batoľatá!
Zdielať na

Deti a tablet? Pracujú s ním už aj batoľatá!

Dnes nás už neprekvapí skoro nič. Deti, ktoré majú sotva 3 mesiace a sú schopné učiť sa cudzí jazyk, či geniálna komunikácia bábätka so psom, ktorá dobyla internetový svet. Na svete je ďalšia novinka – deti a tablet. Možno poznáte aj z vlastnej skúsenosti, že je vaše dieťa, ktoré ešte nevie ani rozprávať, na elektroniku omnoho väčším odborníkom ako vy.

Tablet skôr ako chôdza

Ešte nevedia chodiť, vedia však sedieť, položiť si na nožičky tablet a fungovať s ním, ako keby sa s ním narodili. Hoci to vyzerá prinajmenšom vtipne, niečo na tom je. Práca s týmto prístrojom je totiž pre nich intuitívna. Dotyk prsta  a to, ako ním chodia po obrazovke pre nich predstavuje prirodzený vývoj.

Dôkazom, že táto zručnosť nie je len otázkou detí z Ameriky, je malá dvojročná Ninka. Tá sa pozná s tabletom už približne rok. Ako na to reaguje jej mama? „Zo dňa na deň vie ovládať viac hier, je to fajn sledovať, ako sa vyvíja...“ Zrejme je táto éra spojená s pokrokom novej generácie, aj keď nám niekedy pripadajú kroky vpred  skôr ako šprint.

Dávajte pozor

Aj preto je dôležité uvedomiť si, do akej miery dovolíme svojim deťom zblížiť sa s takýmto neživým kamarátom. Z rôznych štúdií totiž vyplýva, že rodičia by nemali dávať do rúk tablet deťom mladším ako dva roky. Je to hlavne zo zdravotných dôvodov. Odlesk z displeja im totiž ničí zrak.

Téme sa venuje reportérka Beáta Ksenzsighová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články