Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Netradičná svadba. Marek z Trnavy si zobral Priu z Maurícia
Zdielať na

Netradičná svadba. Marek z Trnavy si zobral Priu z Maurícia

MAURÍCIUS / Nekonečné prípravy, obrovské náklady a stovky pozvaných hostí. Takýto luxus si pri svadobných oslavách môžu dovoliť iba niekoľkí vyvolení. Stačí si však nájsť nevestu z exotickej krajiny a zažijete veci, o ktorých sa vám nikdy ani len nesnívalo. Pozrite sa na to...

Dôvodom, prečo sa Trnaváci ako repa ocitli na vzdialenom tropickom ostrove je krásna a mladá hinduistka Pria. Tú si zobral za manželku Marek z Trnavy. "Stretli sme sa s Marekom počas štúdia v Austrálii vďaka mojej spolubývajúcej a vidíte, dnes máme svadbu," hovorí Pria.

Henna je veľmi dôležitá

Obrad hinduistickej svadby však nie je záležitosťou jedného dňa. Zväčša trvá od piatku do pondelka. Prvé dva dni tradičnej slovensko-maurícijskej svadby patria neveste a jej priateľkám, ktorých úlohou je, aby bola pekná ako obrázok. "Henna je najdôležitejšia súčasť nevestinho make-upu, ktorá ju robí krajšou. Okrem toho sa hovorí, že čím viac stmavne, tým vás manžel viac miluje," opisuje zvyky Pria.

V nevestinom dome sa chystala hostina, ktorá u nás nemá obdobu. Vo vedľajšej miestnosti sa zasa partia profesionálok najskôr modlila za šťastie mladomanželov a neskôr za hojnosť jedla nielen počas tejto slávnosti. "Sú to dôležité ženy, ktoré majú na modlitby špeciálny tréning a vedia ako správne osloviť bohov," hovorí Nina, teta nevesty.

Kým sa nevesta veselo oddávala všetkým nevyhnutným rituálom, jej budúci muž, Marek, si lámal hlavu nad tým, do čoho ho to chcú na svadobný deň navliecť. "Mal som určité informácie, ale ešte som hinduistickú svadbu nemal. Toto je prvá a dúfam, že aj posledná," hovorí Marek. Hinduistická svadba má trochu iné parametre než tá, na akú sme zvyknutí u nás doma. Tak napríklad len na túto pozvali okolo 800 ľudí.

Neuveriteľný zážitok

Mareka prišla na ďaleký Maurícius podporiť aj rodina. To však ešte netušil, čo všetko ho čaká, kým príde jeho chvíľa. "Ako sa hovorí, láska nepozná hraníc a u môjho brata to vypuklo naplno. Je to super a zažiť také niečo je neuveriteľné," hovorí brat ženícha Jano.

Keď sa všetky rituály a modlitby vyčerpali, prišla na rad oslava, na ktorej nechýbali ani slovenské ľudovky. No a také niečo tunajší hinduisti ešte určite nezažili.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články