Jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Čokoládové nebo. Spravte si ho doma sami - takto...
Zdielať na

Čokoládové nebo. Spravte si ho doma sami - takto...

BRATISLAVA / Čo je domáce, to je dobré. S tým určite suhlasíte. A vedzte, že doma si môžete vyrobiť aj fantastickú čokoládu. Do štúdia Novín o 12-tej sme si pozvali majsterku v tejto disciplíne, Katalin Papp Varghu, ktorá poradí, čo a ako... Odolali by ste?

Ako treba pracovať s čokoládou

Asi neuveríte, ale láska k čokoláde a rozhodnutie, že ju bude vyrábať, vznikla u chocolatierky Katalin Papp Varghe počas štúdia medzinárodných vzťahov. Dostala totiž štipendium do Belgicka a tam sa to všetko začalo. Od marketingového plánu pre čokoládovňu v Bruseli až po výrobu vlastnej skvelej čokolády, ktorú nielen na Slovensku predáva. Čo všetko na to treba?

"Treba na to takýto prístroj, to je temperačka, 24 hodín sa tu temperuje čokoláda, ktorá pri 45° vlastne spí. Tú si treba vyliať na granitovú dosku, kde začneme s ňou pracovať, spravíme presnú štruktúru. To nazývame kryštalizácia," popisuje Vargha. Ak by ste to chceli skúsiť doma a mať pritom kvalitnú lesklú čokoládu, pozor na vlhkosť vzduchu!

Pochúťka nielen pre jazyk, ale aj pre oči

"Ja si objednávam čokoládové pastilky z Belgicka. Je ich viacero, ja pracujem s horkou 60-percentnou čokoládou. Tú majú radi aj tí, ktorí horkú nemusia. Nie je silná, ale krémovejšia. Tá je pre všetkých." K tomu patria určite aj formičky. "Ja mám polykarbonátovú formu, má rôzne tvary. Dajú sa vyrobiť aj vlastné."

Nuž a keď už je čokoláda na svete, výnimočnú ju robia aj ozdoby. Či už vo forme sušeného ovocia, korenín či orieškov. Stačí si vybrať podľa chuti! U profesionálov letia jahody, višne, maliny či lieskové oriešky a ďalšie. Nuž a trvanlivosť? Niekedy rovnako dlhá ako váš život...

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Katalin Papp Vargha

Súvisiace články