Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Toxický biely cukor. Nie je zdravé ako zdravé
Zdielať na

Toxický biely cukor. Nie je zdravé ako zdravé

Nemusí to byť vždy posypová soľ, jed na potkany či antibiotiká, ktorých by sme sa mali v potravinách báť. Niekedy sú hrozbou aj látky, ktoré výrobcovia bez problémov priznávajú v energetických tabuľkách.

Testom müsli neprešli

V Česku napríklad otestovali obľúbené müsli tyčinky. Neobjavili v nich síce žiadnu šokujúcu ingredienciu, no aj tak dopadli katastrofálne. Niektoré totiž zdraviu viac škodia, ako pomáhajú.

Müsli tyčinky patria určite medzi základnú položku v jedálničku ľudí usilujúcich sa o zdravý životný štýl či pre tých, ktorí by dali radi nejaké kilečko dole. Možno sú menším hriechom ako karamelovo-oriešková čokoládová bomba, no tiež si treba vedieť vybrať. "Vôbec neodporúčam tyčinky, ktoré sú zaliate v polevách..," uvádza odborník na zdravú výživu Igor Bukovský.

Čítajte obaly!

"Hodnota transmastných kyselín by mala byť nízka, ak výrobok obsahuje 2,4g TMK, to je takmer povolená denná dávka," uviedla Katarína Skybová, špcialistka na redukciu hmotnosti. Kontrolované müsli tyčinky obsahovali až 1,5 gramu transmastných kyselín, nehovoriac o cukre. Najhoršie dopadli tie s polevami. Transmastné kyseliny sú pritom skutočným zlom vo výžive.

Naše telo si s nimi nevie poradiť a následkom je poškodenie buniek. Transmastné kyseliny pritom nájdete od mliečnych výrobkov, cez sladkosti až po slané pochutiny. Stačí sledovať tabuľku nutričných hodnôt – v položke tuk by mal byť údaj aj o obsahu transmastných kyselín. Tých je veľa práve v stuženom pokrmovom tuku, to je zvyčajne náplň keksov, dobošiek, atď – čím sú lacnejšie, tým horšie.

Toxický biely cukor

Z nutričných údajov na obaloch potravín však viete vyčítať ešte jeden zaujímavý údaj – a síce, že nie sú sacharidy ako sacharidy. Zdravšie sú tie veci, ktoré majú menší obsah jednoduchých sacharidov a viac vlákniny a zložených polysacharidov.

Na obaloch potravín býva pod položkou sacharidy zvlášť uvedený aj údaj, koľko z nich tvoria cukry.

A to sú  - či už pre zdravie alebo pri chudnutí, práve tie najhoršie, jednoduché sacharidy. Biely cukor je pritom pre telo podobne toxická záťaž, ako transmastné kyseliny. No dobrých sacharidov sa netreba báť ani pri diétach – telu dodajú potrebnú energiu.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO. 

ISIFA

Súvisiace články