Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
FOTOGALÉRIA: Pozrite sa, ako sa žilo v 60-tych rokoch minulého storočia
Zdielať na

FOTOGALÉRIA: Pozrite sa, ako sa žilo v 60-tych rokoch minulého storočia

Big beat, zbieranie známok, odznakov alebo trampovanie. Toto všetko patrilo k rokom 60-tym. Niektorí ľudia sa starých predmetov z tých čias nechcú vzdať ani dnes. Neskrývajú ich však na povalách, ale požičali ich Slovenskému národnému múzeu. To z nich urobilo naozaj zaujímavú výstavu, na ktorej sa ocitnete pár desiatok rokov v minulosti.

Aj šaty z Bratislavskej lýry

"Zbierky z cigaretových obalov, obalov z čokolády alebo zbierka zápaliek, prípadne servítky, odznaky," vymenuváva predmety, ktoré charakterizujú 60-te roky generálny riaditeľ SNM Rastislav Púdelka.

Väčšina vecí pochádza najmä zo súkromných zbierok. Marcela Leiferová prispela šatami, v ktorých vyhrala Bratislavskú lýru. "Máme kútik, kde sú predmety venované práve hudbe či sú už to gitary alebo zlatá lýra, ktorú získala," komentuje Púdelka.

Obdobie uvoľnenia, aj aj hippies

Kompletne vybavená domácnosť, obývačka, detská izba, komora alebo kúpeľňa. Všetko je presne tak, ako by tam niekto býval. Neodmysliteľnou súčasťou kuchyne bol plechový nábytok alebo hliníkový čajník. Niektoré predmety nájdeme v domácnostiach ešte aj dnes.

"Tie 60-te roky boli obdobím uvoľnenia, začínajú nové tvary, sú to všetko také mäkké tvary. Všetko je veľmi farebné, veselé, koniec koncov koniec 60-tych rokov je obdobím hippies," dodáva generálny riaditeľ SNM. Ak máte doma niečo podobné a schovávate to roky, lebo sa to niekedy zíde, nadišiel váš čas. Slovenské národné múzeum privíta akúkoľvek súkromnú zbierku.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články