Polojasno
20°
Bratislava
Florián
4.5.2024
V Bratislave vystavuje výtvarná legenda Ernst Fuchs
Zdielať na

V Bratislave vystavuje výtvarná legenda Ernst Fuchs

Bola najlepším priateľom Salvadora Dalího, spolupracoval s geniálnym architektom Hundertwasserom a sám je výtvarnou legendou. Ernst Fuchs je zakladateľom viedenskej školy fantazijného realizmu. Sveta, v ktorom sa mieša skutočnosť a sen. Alebo nočná mora...

Spája nespojiteľné

Podľa toho, čo majú dané obrazy zachytávať. "Spájajú niečo, čo v skutočnosti a v realite nespojiteľné," hovorí kurátorka výstava Dagmar Srnenská. Fuchsa obdivovali a inšpirovali sa ním aj naši významní maliari. Možno sa vám práve preto zdá, že ste takého obrazy či obrázky, napríklad ako ilustrácie v knihách, videli.

"Ernsta Fuchsa obdivovali aj také veličiny naše ako boli Albín Brunovský alebo Vladimír Gažovič a nesporne vychádzali z fantazijného realizmu a vychádzali z Fuchsa," dodáva Srnenská.

Fuchs sa na vernisáž nedostavil

To, že Ernst Fuchs je žijúca legenda odrzkadluje aj cena jeho diel. Sumy sa ľšplahjú do výškok aj viac ako 30 000 eur. Niektorí si prišli na vernisáž pozrieť nielen obrazy, ale najmä na Fuchsa naživot. Nakoniec však nedorazil. "Ernst sa ospravedlnil, pretože v 82 rokoch je život predsalen o niečo komplikovanejší," ospravedlňuje umelca majiteľ galérie Pali Susa.

Poslal však svoju žiačku. Mladú dámu s priam umeleckým menom - Rose Gabriel De la Lyre. Mladá Francúzska žije dlhodobo vo Viedni. "Ernst je úžasný. Bola som jeho žiačkou rok a za ten rok som sa naučila veľa o maľbe, ale najmä o živote a filozofii. On je maliar, architekt, dizajnér, spevák, filozof. Proste umelec života," hovorí Rose.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy