Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Paragraf na šírenie chrípky? Nie celkom, ale...
Zdielať na

Paragraf na šírenie chrípky? Nie celkom, ale...

Máte chrípku, ale nemôžete si dovoliť neprísť do práce. A tak sa nadopujete liekmi a dúfate, že to prejde. Lenže šírenie nákazlivých chorôb je trestným činom a hrozí zaň väzenie. Zisťovali sme, ako je to v prípade prasacej i bežnej chrípky.

Nákaza a risk väzenia

Chodiť k lekárovi už nie je veľmi v móde. A tak aj keď kýchame, kašleme, smrkáme, no dá sa to vydržať, ideme do práce. Ani nevieme, či ide o prechladnutie, nádchu alebo chrípku a teda ani to, akou nákazou ostatných ohrozujeme. A možno riskujeme aj väzenie. 

Za to, že zavlečiete alebo šírite nebezpečnú nákazlivú chorobu si podľa našich zákonov môžete  posedieť za mrežami aj 10 rokov. "Napríklad, ak páchateľ týmto trestným činom spôsobí ťažkú ujmu na zdraví alebo smrť," hovorí advokát Michal Pecko.

Pokiaľ nie, hrozí 1 až 5 rokov, podľa toho, či išlo o úmysel alebo nedbanlivosť. Do väzenia sa však človek môže dostať už vtedy, ak nákazou niekoho len ohrozil, čiže nikto nemusel ani ochorieť.  "Nevyžaduje sa, aby nastali aj reálne následky v podobe nákazy," dopĺňa Pecko.

Nádcha nie je nebezpečná, zato...

Otázne je už len to, či zákon bežnú chrípku alebo nádchu považuje za nebezpečnú. Zoznam chorôb, za šírenie alebo zavlečenie, ktorých sa môžete dostať za mreže, vydalo Ministerstvo spravodlivosti. Medzi 36 chorobami sme nádchu, chrípku, dokonca ani prasaciu alebo vtáčiu, nenašli.

Sú tam ale napríklad také ako AIDS, besnota, čierny kašeľ, mor, cholera, detská obrna a tiež salmonelóza, antrax, šarlach, tetanus, tuberkulóza, týfus, hepatitída alebo záškrt. No najviac ale hádam prekvapujú kiahne. Znamená to teda, že ak nimi niekoho nakazíme, na rozdiel od chrípky, hrozí nám väzenie. 

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO. 

ISIFA

Súvisiace články