Polojasno
17°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Byrokracia po americky? Slovák Marek musel vyhlásiť, že nie je deviant
Zdielať na

Byrokracia po americky? Slovák Marek musel vyhlásiť, že nie je deviant

Nie som sexuálny deviant. Asi takto znelo verejné vyhlásenie, ku ktorému bol prinútený náš slovenský reportér Marek Gabonay. Chcel si totiž prenajať v USA byt. Urobiť tak na Slovensku nie je nič zložité. Stačí jednoduchá zmluva alebo ústna dohoda. Nie však v Amerike...

Ak chytíte hmyz, volajte realitku

Každý uchádzač, ktorý si chce v /SA nájsť podnájom, musí prejsť dôkladnou previerkou. Vybrať si miesto je prvý, ale aj ten najjednoduchší krok. Ponúk je totiž veľa. Pred nasťahovaním sa ale musíte preukázať desiatkami dokladov a podpísať kopec zmlúv.

"Medzi jedným z týchto papierov, ktoré nám dali podpísať, je dokonca jeden taký, že sme si vedomí, že v tomto prenájme nie je azbest. Dostal som dokonca niečo takéto - je to na chytanie hmyzu a akonáhle sa tam objaví čo i len jeden hmyz, tak mám ihneď kontaktovať realitku," hovorí reportér Marek.

Necikal som, nie som deviant

Marek sa musel podpísať naozaj pod všetko - že vie zapnúť sporák, vypnúť svetlo a kúrenie. Realitná agentka vyžadovala aj iné veci. "Musel som podpísať, že tu nebudem poskytovať žiadne sexuálne služby a že nie som sexuálny deviant. Že som nikde necikal napríklad niekde na ulici."

Samozrejme ak chcete v USA ušetriť čas a peniaze, je lepšie prenájom zdieľať. "Tak väčšinou v slovenskej komunite ľudia bývajú spolu. Miešajú sa s Čechmi, Poliakmi," tvrdí aj Slovenka žijúca v Amerike. Tí bojazlivejší si môžu zaplatiť kurz, na ktorom ich naučia, ako sa prenajíma byt v Spojených štátoch. Byrokracii sa však tak či tak nevyhnete...

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO

TV JOJ

Súvisiace články