Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Narodenie Ježiška. Na Vianoce to vraj nebolo...
Zdielať na

Narodenie Ježiška. Na Vianoce to vraj nebolo...

V stredu sa objavila a dnes o nej hovorí celý svet. V poradí tretia pápežova kniha o živote Ježiša Krista rúca slávenie sviatku Vianoc od základov. Podľa pápeža Benedikta 16-teho sa vtedajší mních pomýlil a Ježiš sa narodil o niekoľko rokov skôr. A navyše to nebolo 25. decembra.

Pápež navyše dodáva, že skutočný dátum ani nikto nepozná. A polnočná svätá omša je podľa neho iba tradícia. Učiť či neučiť deti, že Ježiš Kristus sa narodil v maštali, v obkolesení zvierat: Pápež Benedikt XVI. hovorí, že to tak nie je.

Dobytok sa v maštali nenachádzal

Pred hypermarketmi, v kostoloch či na námestiach v čase vianočných sviatkov vidíme každý rok to isté.Pápež však odkazuje, že na dobytok by sme mali zabudnúť. V betlehemskej maštali sa vraj nenachádzal. Vo svojej knide dodáva, že tieto obrazy sú tak vžité s tradíciou, že oberať o ne ľudí by bolo ochudobnením.

Avšak tým oveľa väčším a kontroverzným ochudobnením je fakt, že polnočná svätá omša  počas vianočných sviatkov ako oslava narodenia dňa Krista je tiež len tradícia. Podľa pápeža skutočný dátum narodenia Krista nepozná nikto na svete. "Je takmer isté, že nie 25. decembra, pretože tento sviatok vznikol až v druhom a treťom storočí," uvádza Marián Gavenda, rímskokatolícky kňaz.

Prečo oslavujeme narodenie Krista 25. decembra?

Prečo teda oslavujeme narodenie Krista 25. decembra? Možnosti sú až dve. Prvá, že Rimania 25. december slávili ako deň slnovratu, sviatok slnka. "Kresťania nebojovali proti týmto sviatkom, ale dávali im mená a interpretáciu po svojom. Čiže Rimania slávili slnovrat a kresťania slávili príchod slnka spravodlivosti - Ježiša Krista," vysvetľuje Gavenda.

Druhou alternatívou je, že 25. marca zvestoval Gabriel Márii, že sa stane Kristovou matkou a tak o 9 mesiacov je ten symbolický deň narodenia Krista - 25. december. "To je nejaký príbeh, ktorý má niečo povedať. Či sa narodil 25. alebo 26. alebo vo februári alebo v apríli je v princípe jedno, nie?," myslí si opýtaný muž v ankete. "Pápež to nechcel dať ako novinku. On tam hovorí, vážne teologické veci a toto spomína len ako by the way cestou, že tento fakt je dávno známy," dodal Gavenda.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články