Zatiahnuté
17°
Bratislava
Galina
3.5.2024
FOTOGALÉRIA. V Ríme opäť odhalili spornú sochu Jána Pavla II.
Zdielať na

FOTOGALÉRIA. V Ríme opäť odhalili spornú sochu Jána Pavla II.

Rímske úrady v pondelok po druhýkrát odhalili sochu zosnulého pápeža Jána Pavla II., ktorej minuloročné vztýčenie pred železničnou stanicou Termini vyvolalo kontroverzie. Mnohí vrátane Vatikánu totiž jej vzhľad označovali za poburujúci a nejasný, čo sa reštaurátori pokúsili zmeniť.

Prirovnávali ju k Mussolinimu

Zobrazeniu poľského rodáka sa tak dostalo úprav tváre, na ktorej sa zjavil úsmev a jej črty sú výraznejšie, nespokojenci však stále poukazujú na jeho postoj. Ten podľa niektorých pripomína reakciu na výbuch bomby.

Približne päťmetrové dielo na počesť Jána Pavla II., ktorý zomrel v apríli 2005, má dokumentovať jeho veľkú popularitu a obdiv u obyvateľov celej Európy. Autor sochy predchodcu terajšej hlavy rímskokatolíckej cirkvi Benedikta XVI. pôvodne poukazoval na nekvalitné zhotovenie jeho návrhu. Kritici monument prirovnali k niekdajšiemu fašistickému lídrovi Talianska Benitovi Mussolinimu či komiksovému hrdinovi Batmanovi.

Otvorenosť k ostatným

Socha totiž zobrazuje postavu s hlavou pápeža, hlavnú časť však tvorí útvar pripomínajúci dlhý plášť, v ktorom je namiesto tela prázdna dutina, čo má vyjadrovať jeho "odkaz prívetivosti a otvorenosti k ostatným".

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy