Polojasno
21°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Matka Tereza (†87). Príbeh jej života...
Zdielať na

Matka Tereza (†87). Príbeh jej života...

Pred pätnástimi rokmu, 5. septembra 1997, zomrela vo svojich 87-ich rokoch rímskokatolícka misionárka albánskeho pôvodu Matka Tereza. Pre pomoc chorým a chudobným nielen v Indii sa stala stelesnením milosrdenstva. za svoju obetavú prácu dostala aj Nobelovu cenu mieru.

Matka Tereza, pôvodným menom Agnes Gonxha Bojaxhiová, sa narodila v hlavnom meste Macedónska Skopje 27. augusta 1910 v rodine albánskeho obchodníka. Po štúdiu na Londýnskej škole hospodárskych a politických vied vstúpila v roku 1928 do írskeho rádu loretánskych sestier v Dubline. Meno Tereza (po svätej Tereze z Lisieux) prijala v roku 1929 pri rehoľnom sľube v indickom Dardžilinge. Ďalších 17 rokov vyučovala na škole St. Mary´sHigh School v Kalkate.

Celoživotná misia

Činorodá a praktická žena bola naplno oddaná službe Ježišovi Kristovi. Vykupiteľa videla v každej trpiacej bytosti. Aj keď nemala osobný majetok alebo politickú funkciu, patrila k najmocnejším ženám minulého storočia a stala sa legendou už počas svojho života. 

K nápadu založiť rád, ktorý by sa staral o to najpotrebnejšie, bolo vnuknutie, ktoré sa dostavilo vo vlaku do Dardžilingu. Keď sa v roku 1948 so zvolením Vatikánu opúšťala loretánsky rehoľný dom a vydala sa za chudobou do slumov, jej jediným majetkom boli tri biele sári s modrými pruhmi a pár rupií. Zanedlho Matku Terezu nasledovali ďalšie sestry.

Blahoslavená

Pápež rád Misionárok milosrdenstva (Misionárky lásky), ktorý má momentálne 4 500 sestier a pôsobí v 133 krajinách sveta, oficiálne povolil v októbri 1950. Keď 5. septembra 1997 Matka Tereza zomrela, vystrojila jej India štátny pohreb. O šesť rokov neskôr pápež Ján Pavol II. prehlásil Matku Terezu za blahoslavenú. Blahorečenie je v rímskokatolíckej cirkvi dôležitým krokom pred svätorečením, teda prehlásením za svätého.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy