Zatiahnuté
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Pápežov komorník dostal 1,5 roka. Súdili ho pre zradu
Zdielať na

Pápežov komorník dostal 1,5 roka. Súdili ho pre zradu

Súd vo Vatikáne dnes vyniesol rozsudok nad bývalým komorníkom pápeža Benedikta XVI. Paolom Gabrielem, ktorý bol obvinený z krádeže dokumentov poukazujúcich na korupciu vo Vatikáne. Bezprecedentný súdny proces sa začal presne pred týždňom.

Gabrieleho zatkli v máji v rámci vyšetrovania úniku tajných vatikánskych dokumentov do médií, za čo mu na základe zákonov pápežského štátu hrozil až šesťročný pobyt za mrežami.

Od pápeža do väzenia

Bývalého pápežovho komorníka nakoniec odsúdili na 18 mesiacov väzenia. Súd ho uznal vinným z krádeže dokumentov. Sudca Giuseppe Dalla Torre najprv vyniesol rozsudok znejúci na tri roky, okamžite ho však zmiernil o polovicu z dôvodu dlhoročnej služby odsúdeného pre katolícku cirkev, ako aj z dôvodu jeho ospravedlnenia pápežovi.

Trojročný trest žiadala pre Gabrieleho aj prokuratúra. Obhajkyňa Cristiana Arruová zatiaľ nevie, či sa jej mandant proti verdiktu odvolá.

Boj proti korupcii v cirkvi

Podľa svojho advokáta chcel Gabriele poukázať na intrigánsky boj o moc a na korupciu vo Vatikáne. Vyšetrovateľom povedal, že sa rozhodol konať, pretože videl "zlo a korupciu všade v cirkvi" a chcel ju pomôcť vykoreniť, pretože "pápež nebol dostatočne informovaný". Gabriele tvrdil, že krádeže sa nedopustil a podľa vlastných slov je vinný len zo zneužitia dôvery pápeža.

Spolu s Gabrielem stál pred súdom tiež počítačový expert Claudio Sciarpelletti, ktorý pracoval vo vatikánskej administratíve. Obvinený je zo spoluviny a napomáhania pri zločine.  O jeho vine zatiaľ súd nerozhodol.

Vatikán nemá väznice

V prípade odsúdenia nemôžu obvinených uväzniť vo Vatikáne, keďže Svätá stolica nedisponuje žiadnym zariadením na výkon trestu. Na základe takzvaných Lateránskych dohôd z roku 1929 medzi Vatikánom a vládou v Ríme by tak mal Gabriele putovať do jednej z talianskych väzníc.

Dostane amnestiu?

Pápež však stále Gabrielemu môže udeliť amnestiu. Jeho hovorca v reakcii na rozhodnutie súdu avizoval, že hlava katolíckej cirkvi tak aj pravdepodobne urobí.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy