Jasno
22°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Slovenské prvensto. Sme najlepší... zlodeji
Zdielať na

Slovenské prvensto. Sme najlepší... zlodeji

Slovensko sa bije s Ruskom o prvenstvo. Keby sme v nasledujúcom článku písali o hokeji, tak by sme sa určite výsledku potešili. Žiaľ nehovoríme o športe, ale o prieskume agentúr, ktorý uverejnili Hospodárske noviny. Z celej Európskej únie, najviac okrádajú svojich zamestnávateľov slovenskí zamestnanci.

Najpoctivejší sú rakúski predavači

Zamestnanci na Slovensku za rok ukradnú tovar v hodnote 64 miliónov eur. Túto štúdiu zverejnila spoločnosť Euler Hermes a poľský zväz zamestnávateľov Pracodawcy RP. Podľa nich naša krajina v tomto nepopulárnom rebríčku stúpa. V roku 2010 sme s podielom 36,3 percenta zamestnaneckých krádeží obsadili v Európe tretie miesto tesne po Veľkej Británii a Rusku, minulý rok s 36,5 percenta sme už boli druhí.

Pokúsili sme sa zistiť, akým spôsobom sa snažia zabezpečiť svoje prevádzky pred krádežou najväčšie predajné siete na Slovensku. Niektorí sa k tejto téme odmietli vyjadriť. Tí, ktorí sa vyjadrili sa stotožňujú s nasledujúcim stanoviskom. "Na ochranu tovaru pred krádežou používame rôzne bezpečnostné prvky, kamerový systém aj externú SBS službu. Kladieme tiež veľký dôraz na preventívne opatrenia a školenia. Aj vďaka tomu krádeže v našich prevádzkach nedosahujú ani zlomok z dole uvedených čísel,“ povedala hovorkyňa obchodnej siete Zuzana Lošáková.

Heslo zdedila aj naša generácia

Za Ruskom, ktoré bolo prvé, sme boli len o dve desatiny percenta. Podľa tejto štúdie najpoctivejší sú rakúski predavači. Žiaľ na podľa týchto údajov, na Slovensku ešte asi stále platí heslo, ktorým sa riadili niektorí ľudia v socializme: "Kto nekradne, okráda svoju rodinu". Žiaľ, toto primitívne heslo pravdepodobne zdedila aj generácia zamestnancov 21. storočia. Inak si nevieme vysvetliť tie desiatky miliónov eur, o ktoré pracovníci okradnú svojich zamestnávateľov.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články