Jasno
23°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Chlpatý lupič. Zlodeji vedia vycvičiť aj čivavu
Zdielať na

Chlpatý lupič. Zlodeji vedia vycvičiť aj čivavu

Asi nie je žiadnou novinkou, že policajti cvičia psov na to,aby stopovali ľudí alebo aby našli drogy. No, lenže teraz cvičia psov už aj zlodeji. Predstavte si, že ich naučili hľadať peniaze. V humenskom okrese takto ukradli takmer 8 tisíc eur. Ale ak by sme očakávali, že bankovky stopuje vlčiak, budeme prekvapení. Čuch na peniaze má totiž aj maličká čivava.

Vlčiaky asi zdrogovali

Psíky boli súčasťou každého momentu krádeže. Keď zlodeji chceli použiť toho svojho, špeciálne vycvičeného, najprv museli umlčať troch nemeckých ovčiakov, ktorí strážili dom.

Podľa majiteľky museli brechať na plné hrdlo. No zlodeji sa nezľakli. Museli byť na ne pripravení. "Určite, že im niečo dali. Oni stále sú ešte ako nadrogovaní," povedala majiteľka domu pani Mária.

Zmizli iba peniaze

"Zo zásuvky nočného stolíka odcudzil finančnú hotovosť vo výške 1200 eur," priblížil prešovský krajský policajný hovorca Daniel Džobanik. Zmizli iba peniaze. Okradnutá žena potvrdila, že kradnúť museli zlodeji so psom špeciálne vycvičeným na hľadanie peňazí.

Pes ako zlodej

Keď sa dá pes vycvičiť na nájdenie drog, podľa veterinárky ho môžeme naučiť aj vyňuchať hotovosť. "Pes dokáže nájsť peniaze na základe materiálu, z ktorého sú vyrábané, ako je farba a použitý papier," povedala veterinárka Lenka Lisa.

Rovnako iba hotovosť zmizla aj z rodinného domu v Jasenove. V pánskom saku v šatníku našli obálku a v nej 6-tisíc eur. Ďalších 450 eur vysliedili v komode. Pani Mária je sklamaná z toho, na čo všetko vedia ľudia psíkov využiť. "Vycvičiť hoc na čo. Na zabitie, na kradnutie, na všetko možné," poznamenala.

Podľa odborníčky sa kedysi na vyhľadávanie cvičili veľké plemená psov. Napríklad nemecký ovčiak, labrador či veľký bradač. "V súčasnosti sa na tieto účely začínajú používať aj menšie psíky, ako napríklad čivava," doplnila.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy