Skoro jasno
22°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Zlodej vykradol kaštieľ. Pamiatky skončia v zbere
Zdielať na

Zlodej vykradol kaštieľ. Pamiatky skončia v zbere

Nikomu by ani nenapadlo, že sa stane kaštieľ v Kamenici nad Cirochou lákavým objektom pre dlhé prsty zlodeja. Historici však krútia hlavou. Lupič asi neoplýval vysokým vzdelaním, alebo má slabosť pre nekompletné kúsky. Pamiatky tak najskôr skončia v zberných surovinách.

Podľa hovorcu KR PZ Prešov, Daniela Džobanika, „z depozitára neznáma osoba odcudzila rôzne rytierske brnenia doposiaľ nezistenej hodnoty. Ide pritom o jednotlivé časti brnenia z rôznych časových období."

Zlodej si zavaril

Kompletné brnenie z nich ale podľa odborníka nikdy nemôže vzniknúť. Nevyplatilo by sa ani reštaurovanie výstroja. Stálo by to totiž priveľa. No vylúčené nie je ani to, že ťažšie kusy historických brnení skončili v zberných surovinách. Bude mať však veľký problém ich predať.

 V kaštieli sú uložené premety, ktoré múzeum získalo pri vysťahovaní obcí, keď sa robila nádrž Starina. Zlodeja však veci do kuchyne nezaujali. Siahol po rytierskej výstroji.

Do objektu sa dostal tak, že na jednom z okien vytrhol mrežu. Pracovníci múzea to zistili pri pravidelnej prehliadke objektu.

 

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy