Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
POL ROKA PO. Krásna Hôrka chátra, ľudia sa hnevajú
Zdielať na

POL ROKA PO. Krásna Hôrka chátra, ľudia sa hnevajú

Od ničivého požiaru hradu Krásna Hôrka ubehlo už pol roka. Krátko potom exminister kultúry sľuboval, že hrad sprístupnia už v septembri. A tak sa naši kolegovia rozhodli pamiatku navštíviť. Hrad je provizórne prekrytý a už dlhší čas sa vraj na ňom nič nerobí.

Strecha bude len dočasná

Hrad je stále bez strechy, práce na ňom akoby utíchli. Obyvateľom Krásnohorského Podhradia sa preto tlačia slzy do očí. "Je to veľmi smutné. Boli by sme radi keby sa už robilo niečo," tvrdí jedna z obyvateliek.

Po požiari sa na hrade podarilo zrealizovať stavebnú elektriku a stavebnú vodu, potom však robotníci z hradu akoby vymizli. Riaditeľka múzea Betliar Eva Lázarová pripisuje časový sklz zdĺhavým termínom a papierovačkám. "Máme posun kvôli tomu obstarávaniu, hrad je pripravený na prijatie víťaza verejného obstarávania," myslí si Lazárová.

Kedy ho opäť sprístupnia?

"Už v septembri mali prekročiť prah nášho hradu prví návštevníci, bohužiaľ to sa nepodarilo naplniť," hovorí starosta obce Peter Bollo. Pri vstupe do obce sa už začali objavovať aj tabule, kde ľudia vyjadrujú svoju nespokojnosť so súčasným stavom na hrade.

Na streche by sa malo začať pracovať v priebehu mesiaca. Ani tá však nebude trvalá. Hrad sa opäť prekryje iba dočasne. "Budú sa robiť dočasné strechy. Naša priorita je, aby sme zachránili hrad pred zimou," dopĺňa ďalej Lázarová.

Dočasné prekrytie hradu by malo byť podľa plánov ukončené ešte pred príchodom zimy. Až potom sa začne so stavbou strechy trvalej. Kedy bude na hrade hotová trvalá strecha sa zatiaľ povedať nedá, tak ako ani to kedy bude národná kultúrna pamiatka opäť sprístupnená pre verejnosť.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy