Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Podnikateľ ponúkol pomoc Krásnej Hôrke. Bol odmietnutý
Zdielať na

Podnikateľ ponúkol pomoc Krásnej Hôrke. Bol odmietnutý

istý podniakteľ ponúkol na práce pri obnove zničeného hradu Krásna Hôrka niekoľkých pracovníkov bez nároku na plat. Vedenie tejto národnej pamiatky však takúto pomoc odmietlo. Problém je samozrejme v papieroch.

Podnikateľ z Dubnice nad Váhom ponúkal päť svojich pracovníkov na prekrytie strechy. "Ponuka sa týkala na to provizórne prekrytie," hovorí konateľ firmy Jaroslav Kolínsky. Na jeden mesiac bol konateľ ochotný pustiť svojich piatich chlapov z firmy. mali pomáhať pri prekrytí strechy. Podnikateľ nechcel nič, len ubytovanie pre svojich robotníkov.

Problém v koordinovaní prác

Riaditeľka múzea Betliar Eva Lazarová, ktorá má na starosti hrad, vidí problém v koordinovaní prác takejto bezplatnej pomoci. "Je potrebné to nejakým spôsobom zladiť s tými firmami, ktoré tam budú," tvrdí Lazárová. Možno aj preto podnikateľ z Dubnice nedostal na svoju ponuku žiadnu odpoveď. "Oni si nás pinkali takto. Potom sme komunikovali s Bratislavou, nikto sa nevedel vyjadriť...," hovorí Kolínsky.

V takejto pomoci dokonca múzeum vidí veľa problémov hlavne s ohľadom na zákon o verejnom obstarávaní. "Budú vybrané firmy, ktoré budú realizovať obnovu strechy, nakoľko projekt už je," tvrdí Lazárová.

Verejné obstarávanie

Všetko pôjde cez verejné obstarávania, z ktorých môže mať slovenský daňovník až panický strach. Predražené tendre v minulosti sú toho dôkazom. Riaditeľka však nechce bezplatnú pomoc zahodiť, aj pred nami hľadala riešenie. "Akou formou by sme mohli využiť takúto pomoc našich občanov," dodala Lazárová.

Je však otázne, či firmy budú bezplatnú pomoc ponúkať aj v prípade, keď už bude známy víťaz tendra. Víťaz totiž bude pracovať za skutočné peniaze kým dobrovoľníci len pre dobrý pocit.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Jozef Kučerka

Súvisiace články

Najčítanejšie správy