Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
STO DNÍ PO. Krásna Hôrka sa stále spamätáva
Zdielať na

STO DNÍ PO. Krásna Hôrka sa stále spamätáva

V pondelok 18. júna uplynulo presne 100 dní od strašného požiaru na hrade Krásna Hôrka. Plakali historici, turisti, všetci Slováci a o udalosti informovali dokonca aj zahraničné médiá. Čo sa však za tento čas na kedysi Mekke školských výletov a pýche Slovenska zmenilo? Faktom totiž ostáva, že jeho opravené časti si najbližšie budeme môcť pozrieť až o rok...

Najviac utrpel gotický hrad

Hrad Krásna Hôrka vážne poškodil požiar 10. marca tohto roku. Dvaja chlapci totiž svojou nedbanlivosťou cigaretovými ohorkami podpálili trávu tesne pod ním. Od horiacich krovín sa potom vznietili drevené šindľové strechy a krov. Všetky ľahli popolom. Požiar najviac poškodil hornú časť -  gotický hrad, kde zhorela nielen pre Krásnu Hôrku typická vežovitá strecha a exponáty, ale boli vážne poškodené aj klenby a múry.

Viaceré organizácie tak pripravili sériu podujatí v Banskej Bystrici, Krásnohorskom Podhradí a Bratislave, aby opätovne upriamili pozornosť na Krásnu Hôrku a potrebu jej obnovy.

8 miliónov eur je určite málo

"Štyri benefičné akcie síce nezaistia všetky chýbajúce finančné prostriedky na obnovu, avšak ich cieľom je prispieť zo vstupného a z aukcie umeleckých diel a zároveň vyzvať občiansku verejnosť a zástupcov komerčnej sféry o pomoc,"objasnil ambíciu podujatí predseda správnej rady Nadácie Linaje Štefan Pogány.

"Prvotný odhad poisťovne 8 miliónov eur je totiž nereálny. V súčasnosti ešte technická univerzita robí na statických posudkoch. Koncom mesiaca budeme mať hotový náš odborný posudok vrátane nákladov potrebných na obnovu a na základe toho budeme rokovať s poisťovňou,“ uviedol generálny riaditeľ Slovenského národného múzea Rastislav Púdelka.

Hradu treba vrátiť "dušu"

Hrad stratil svoju dušu, stále viditeľné zhorené miesta, rozbité okná, či prepadnuté stropy sú momentálne neoddeliteľnou súčasťou pamiatky. Rovnako už zíva prázdnotou, ostali tu iba časti zbierok, ktoré nebolo možné odviezť, ako napríklad historický pohrebný voz, črepené kachle, či hrobky a múmia Žofie Šerédyovej.

Ak ale budú práce pokračovať podľa plánu, časť hradu by mala byť sprístupnená v budúcoročnej sezóne. Škody sú ale obrovské... Odhadujú sa až na 15 miliónov eur.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy