Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pečeňový semafor. Pijanom svieti červená
Zdielať na

Pečeňový semafor. Pijanom svieti červená

Milióny ľudských životov na celom svete môže podľa britských vedcov zachrániť ich nová diagnostická metóda. Krvné testy totiž včas odhalia poškodenie pečene. Pacienta varujú, kedy si má dať s alkoholom definitívne pokoj.

Nový test, ktorý vyvinuli experti na ochorenia pečene zo Southamptonskej univerzity, rozpozná zjazvenie pečeňového tkaniva, ktorá predchádza cirhóze. Aby bol výsledok zrozumiteľnejší, zobrazí ho vo farbách semaforu.

Zdravá zelená

Zelená znamená, že pacientova pečeň je zdravá, oranžová varuje, že riziko poškodenia je už 50-percentné a červená je zlou správou - znamená, že k poškodeniu, zrejme nezvratnému, už s najväčšou pravdepodobnosťou došlo.

Červená neveští nič dobré

Test už otestovali na tisícke pacientov. Asi štvrtina z tých, ktorým vyšla červená farba, žiaľ do piatich rokov skutočne zomrela. Lekári by teraz chceli test dostať do ordinácií, aby mohli riziko včas odhaliť praktickí lekári.

Ťažká diagnostika

Ochorenie alebo zlyhanie pečene sa totiž odhaľuje stále dosť neskoro - najprv totiž nebolí, ani človeka neobmedzuje. Pijani, ktorí sa dostanú do nemocnice so zlyhávajúcou pečeňou, väčšinou zomierajú do 12 mesiacov od hospitalizácie. Za posledných 50 rokov sa úmrtnosť na cirhózu zdvojnásobila.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články