Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Mesačné vreckové vyjde rodičov 15 eur. Karta nie je dobrá voľba
Zdielať na

Mesačné vreckové vyjde rodičov 15 eur. Karta nie je dobrá voľba

Čo myslíte, koľko peňazí potrebuje také 12-ročné dieťa na mesiac? Možno budete prekvapení, ale priemerná výška vreckového je asi 15 eur. Zaujímavé je tiež, že mnohí rodičia svojim potomkom nedávajú hotovosť, ale zriadili im vlastnú platobnú kartu. Zisťovali sme, čo je pre dieťa vhodnejšie.

"Na karte sú len virtuálne peniaze, ktoré nevidieť, deti, ktoré ju majú sa v dospelosti oveľa ľahšie zdĺžia," tvrdí finančný poradca Peter Krištofovič. "Dieťa nevidí tie transakcie, idú mimo jeho svet. Malo by platiť hotovosťou, aby videlo, koľko cukríkov dostane za jedno euro, koľko mu predavačka vydá. To sa s tou kreditnou kartou nenaučí," dodáva psychologička Eva Smiková. 

Platobnú kartu je vhodné deťom zriadiť až v staršom školskom veku. Vtedy už dokážu rozoznávať abstraktné veci a karta vo vrecku môže byť užitočná. "Napríklad ak odíde na výlet," tvrdí Smiková.

Možno budete prekvapení, ale kartu dnes má niekoľko desiatok tisíc detí. Takto vyzerá priemerný detský klient banky - "má 8 rokov a na účte má 15 eur, z ktorých minie 13," dodala hovorkyňa banky Zuzana Eliášová.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články