Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
27. To je priemerný vek Slovenky, prvorodičky...
Zdielať na

27. To je priemerný vek Slovenky, prvorodičky...

Slovenské mamičky starnú. Podľa ministerstva zdravotníctva privedie priemerná žena svoje prvé dieťatko na svet, keď má 27. Slovenky si jednoducho materské povinnosti stále odkladajú na neskôr. Inak to nie je ani pri svadbách. Časy, keď sa dievčatá a mladé ženy predbiehali, ktorá bude na prste nosiť obrúčku skôr, sú dávno preč.

Prvýkrát po 27-mičke

Rodinný život si dnešné ženy plánujú až okolo 30. Kým v 90. rokoch rodili v priemere veku 22 rokov, v roku 2008 už rodili prvé dieťa 26-ročné mamičky, no a v súčasnosti navštíva pôrodnicu po prvýkrát až po dvadsaťsedmičke. Zarážajúce pri tom je, že často bez sobášneho listu. Mimo manželstva sa u nás narodí každé tretie dieťa.

Čo sa však týka demografického vývoja - ten je aj napriek plným ihriskám nepriaznivý. Hoci v roku 2009 prišlo na svet viac ako 61-tisíc detí a v nasledujúcom roku viac ako 60-tisíc detí, čo sú najvyššie počty za poslednú dekádu, zvýšenie pôrodnosti je len dočasné, práve pre odkladanie pôrodov do vyššieho veku.

Rodí sa viac chlapcov

No a na záver tu máme ešte jednu zaujímavosť. Na Slovensku sa rodí viac chlapcov ako dievčat, čo v praxi znamená, že my ženy za seba nezabezpečujeme dostatočnú reproduknčú náhradu...

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články