Jasno
16°
Bratislava
Viola
18.5.2024
TEST. Teploty v aute. Na farbe nezáleží
Zdielať na

TEST. Teploty v aute. Na farbe nezáleží

Parkujete na slnku? Vo vnútri auta máte v tejto chvíli pravdepodobne takých 45 až 50 stupňov Celzia! Nuž, tomu sa zrejme nevyhneme. Automobil funguje ako skleník úplne dokonale. Pomôcť by však mohla vhodná farba vozidla. Čo myslíte - uvaríme sa skôr v čiernom alebo bielom aute?

Na našom jojkárskom parkovisku sme našli tri autá - biele, červené a čioerne. Jednoduchým pokusom sme za vás otestovali, aký je v nich teplotný rozdiel. Teplotu sme merali v každom aute na slnku presne tri minúty.

Veľký rozdiel to nebol

Tipovali ste? Asi vás to neprekvapí, ale rozdiel nebol vôbec veľký. Kým v bielom aute bolo 42,5 stupňa, v červenom sme namerali 43 stupňov. Všetkých nás však asi najviac zaujíma ako dopadlo vozidlo s čiernou farbou karosérie - namerali sme v ňom 44 stupňov. Aj napriek tomuto pokusu však stále veľa ľudí uprednostňuje auto svetlejšej farby. Aj u nás v redakcii sme našli kolegu, ktorý na svoje biele auto nedá dopustiť. "Ja by som si čierne nikdy nekúpil. V bielom nepotrebujem ani klímu, je v ňom určite chladnejšie," tvrdí reportér Novín Adam Zavřel.

"Ja mám čierne. Myslím, že v tom nie je taký rodzdiel," kontruje reportér Rišo Juriš. Biele alebo čierne, rozhorúčené autá máme v lete všetci. Za jednu hodinu, ktorú strávime nakupovaním, sa teplota vnútri vyšplhá pokojne aj na 70 stupňov. Stupeň či dva navyše už teda veľmi nezavážia.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články